keyodemeleri.com

keyodemeleri.com
Başlığa bakarak bir haber yazısı okuyacağınızı, hit simsarlığına takılacağınızı sanmayın. İş bu yazı, tamamıyla istatistik verileri içermektedir ve “WOMM” ana teması altında, keyodemeleri.com’un destansı yükselişi işlenmiştir. Hatta, okumayı sevmeyip resimlere bakmaktan haz edenler için arada bir kaç resim bile bulunmaktadır. (Resim dediysek, grafikten bahsediyoruz. Hangi istatistik raporunda karikatür gördünüz?)

WOMM diye bir kısaltmayı hiç duydunuz mu bilmiyorum. “Word of Mouth Marketing” anlamına gelir ki, “ağızdan ağıza yayılarak” duyurulan, son zamanlarda pek çok dizi ve web sitesi tarafından uygulanan bu yöntemle, klasik anlamda reklam yapmadan, reklamdan daha hızlı bir ziyaretçi dönüşü sağlanabilir. Hatta böyle web siteleri için “tuttu” denir, minik sitelere örnek gösterilir.

Bazı web siteleri, kısa süreliğine aniden tavan yaparlar. Doğru mudur bilmiyorum ama, bu web sitelerini WOMM için iyi birer örnek olarak gösteririm: Hemen herkes bu sitelerin isimlerini bilir, ancak her zaman ziyaret etmez. Bir dönem çok yoğun ziyaret alırlar, geri kalan dönemlerde ise adeta dibe vururlar.

Genellikle viral marketing için açılmış siteler, yahut yoğun bir şekilde reklamı yapılmış siteler bu gruba girseler de, herhalde “kısa süreliğine aniden tavan yapan site” dediğimizde ilk olarak akıllara ÖSYM’nin web sitesi gelir. Gerçekten de ÖSYM’nin web sitesi bu gruba iyi bir örnek teşkil edebilir: Her yıl, ÖSS sonuçları açıklandığında tepe noktaya ulaşan ve bir sonraki sene aynı aya kadar göreceli olarak düşük hitlerle seyreden bir web sitesi.

İsterseniz ne demek istediğimizi, osym.gov.tr adresine ait aşağıdaki tabloda görelim:

Elimizde ÖSYM web sitesinin eski yıllarına ait veriler olmadığı için onları listeleyemedik. Ancak Alexa’dan aldığımız bu bir yıllık grafikte bile, Temmuz ayındaki tepe noktasını ve bu noktada günlük ziyaretin yaklaşık 16 kat arttığını görebiliyoruz. ÖSYM web sitesinin yılın diğer zamanlarında da oldukça yüksek hit aldığını düşünürsek, 16 katın nasıl bir sayıya tekabül ettiğini daha kolay anlayabiliriz.

Yılın belli bir döneminde bile olsa yükseklerde seyretmek elbette sitelere fayda sağlıyor. Örnek olarak ÖSYM web sitesi, bu ani tepe noktaları sebebiyle olsa gerek, Alexa’da Türkiye’nin 38. web sitesi olarak listeleniyor. Yine viral marketing amacıyla kurulmuş pek çok web sitesi, bu tepe noktalarını iyi birer “ara gazı” olarak kullanabiliyorlar.

“Kısa süreliğine aniden tavan yapan yapan” web sitelerinin en büyük sıkıntısı, bu ani değişime ayak uydurabilecek server donanımını sağlamakta problem yaşamaları. Aslında bu yazıya keyodemeleri.com başlığını atmamızın sebebi de bu. Key ödemelerinin bu adresten açıklanacağı duyurulduktan sonra keyodemeleri.com ziyaretçi akınına uğradı ve site serverları bu ağır yüke dayanamadı.

Neticede ilk gün, hak sahiplerinin bir çoğu web sitesine ulaşamadılar. Yetkililer, anlık ziyaretçi sayısını 4000-5000 kişi olarak tahmin ettiklerini, ancak anlık ziyaretçi sayısının 40000’leri bulduğunu açıkladılar. Server donanımları desteklendi ve site, biraz da ziyaretçi akınının zayıflamaya başlamasıyla beraber, kullanıma geri döndü.

İsterseniz, hayatımıza aniden giren ve muhtemelen aniden de kaybolacak olan keyodemeleri.com’un hikayesine bir göz atalım:

keyodemeleri.com 3 aylık

Yukarıda keyodemeleri.com‘a ait son 3 ayın Alexa kayıtları görünüyor. WHOIS sorgusuna göre, domain 30 Mayıs’ta alınmış. Haziran’ın başında böyle bir sitenin varlığından, bizim gibi Alexa da habersizmiş.

keyodemeleri.com 1 aylık

…ve bir aylık grafik. Haziran’ın sonlarından itibaren giderek artan ziyaretçi sayısı 23-24 Temmuz civarı hızla artıyor. 2 ayrı tepe noktası oluşmasının sebebi muhtemelen aşırı yoğunluk sebebiyle server’ın çökmesiydi.

Son 3 ayın toplam verilerine bakıldığında, keyodemeleri.com’un tüm internet kulanıcılarının % 0.00798’i tarafından ziyaret edildiği gözleniyor. Bu, şu anlama geliyor:

Son 3 ayda her 10 milyon kişinin 798‘i siteyi ziyaret etmiş.

Dünün verilerine baktığımızda ise, tepe noktasının gerçekten çok yukarılarda olduğunu görüyoruz: % 0.095.

Yani her yüzbin kişinin 95‘i. Son 3 aylık verinin yaklaşık 12 katı. Bunun üzerine bir de son 3 ayın verilerinin bu tepe noktasından etkilendiği gerçeğini eklersek, sonucun ÖSYM web sitesine benzer seyrettiğini anlayabiliriz.

Keyodemeleri.com için zirveye tırmanış şimdilik devam ediyor. Fakat üzülerek söylemeliyiz, “Her çıkışın bir inişi var” ve keyodemeleri.com, inişinden sonra, çabuk yükselen ama çabuk unutulan web siteleri arasına katılacağa benziyor 🙂 .

Yazıyı, muhtemelen herkesin aklına gelen ve arkadaş çevrelerinde konuşulan o düşünceyle noktalamak istiyorum:

Siteye reklam alsalardı, çok para kazanırlardı!

Bu cümlenin ÖSYM için söylenen şeklinde, düşük puan alanların sayfasına dershanelerin reklam vereceği de eklenir ki, ayrı bir üretkenlik numunesidir.

Yazımız burada son buluyor.

Sevebilirsin...