Liseli çocuğunuza yardımcı olmanın 5 yolu

Liseli çocuğunuza yardımcı olmanın 5 yolu

Liseli çocuğunuza yardımcı olmanın 5 yolu Ders çalışma planı hazırlamalarına yardımcı olun

Bir ders çalışma planı hazırlamak oldukça basittir. Bunun yanında bir öğrencinin çalışma planı olması (ve ona uyması) çok artılar getirir:

  • Plan-program yapıldığı zaman, günlük olması gereken kadar dersi çalışması daha kolaydır.
  • Konuların çalışma günlerini bilerek, ne kadar aşama kat ettiğini rahatça görebilecek.
  • Basit hesap: Bir çalışma planının olması = daha çok çalışma

Çocuğunuzun planlı olmasına yardım ederseniz, onun stres düşeyinin düşük kalmasına da yardımcı olmuş olursunuz. Bu da bütün ailenin faydasınadır.

Liseli çocuğunuza yardımcı olmanın 5 yolu Gereken zamanlarda ödüllendirin

Çoğu liseli yaklaşan imtihanlar için itici bir güce ihtiyaç duyar. Bunu siz de fark etmişseniz, onları teşvik edici bazı ödüller kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Ancak, doğru tipte ödüllendirmeler yapılmalı.

Harvard’ın eğitim profesörleri; çocuğun yaptığı işe göre ödül vermenin, sonuca göre olandan daha etkili olduğunu ifade ediyor.

Bu şu demek oluyor: Çocuğun aldığı nottan ziyade çalıştığı ders saatine göre ödüllendirme yapılmalı.

Yararlı web siteleri arayın

İnternet, her okul sistemindeki öğrenci için, araştırma ve yazılılara çalışma için geniş kaynaklara sahip. Sizin denetim ve yönlendirmenizle çocuğunuz interneti bir eğlence aracı olarak değil akademik bir memba olarak görür ve faydalanır.

Ufak bir araştırma ile siz bile yeterli doküman ve bilgiye ulaşabilirsiniz. Ancak internet mevzu olunca ebeveynlerin çok daha titiz olması gerekmektedir.

Liseli çocuğunuza yardımcı olmanın 5 yolu Çıkmış sorular

Özellikle üniversite hayatımızda çıkmış soruların çok faydasını gördük. Lisede bu zor gibi gözükebilir. Öğretmenler önceki yazılı kağıtlarını göstermeye yanaşmayabilir ya da üşenebilirler.

Fakat, çıkmış sorularda amaç hem hocanın soruş tarzını öğrenmek hem de konu ile ilgili bilgilerin pekiştirilmesi olduğundan, derslerde çözülen örnek sorular, ev ödevleri, testler, ara sınavlar bu işi görmeye yeter.

Bunların faydalarını sıralarsak:

  • Özellikle hesaplamalı derslerin (Fizik, Kimya, Matematik, Geometri vs.) örnek soruları yazılıların özeti hüviyetindedir. Hangi hoca hangi konuyu anlatırsa anlatsın soru tipleri sınırlıdır. Eğer örneklerle pekiştirmeye önem veren bir öğretmen sizi yazılı yapacaksa öğrenciler çok daha rahat olmalıdır. Soru kalıpları, işlem tipleri zaten dersi takip eden bir öğrenci tarafından kolayca kavranır ve gerek yazılılar gerekse üniversite imtihanlarında o konuyla ilgili karşısına çıkan soruları ‘takır takır’ çözebilir.
  • Öğretmenin soru tipini bilen bir öğrenci yazılı kağıdında şok edici bir tabloyla karşılazmaz.
  • Özellikle sözlü notu yerine de geçebilen ara yazılılarda öğrencinin hangi konularda eksği olduğu gün yüzüne çıkar. Bu sayede öğrenci o konulara eğilip çalışma fırsatı bulabilir.

Liseli çocuğunuza yardımcı olmanın 5 yolu Test edin

Çalışmada çok önemli bir artı da birinin bildiklerinizi sınamasıdır.

Ebeveyn olarak protein sentezini ya da akım kurallarını bilmiyor olabilirsiniz. Ama bu, çocuğunuza bu konuları öğrenmesinde yardımcı olamayacağınız anlamına gelmez.

Eğer okuyabiliyorsanız, kendi çalışma notlarından ona sorular sorabilirsiniz.

Sadece çocuğunuz büyüyor ve sizin en son 30 sene önce gördüğünüz konuları çalışıyor diye, başarılarına sadece seyirci olmanız gerekmiyor.

Her başarılı lise öğrencisinin ardında çok mutlu ve destekleyici anne-baba vardır. Umarız bu ipuçlarıyla çocuğunuzun potansiyeli olduğunu düşündüğünüz başarıları göstermesine yardımcı olabilirsiniz.

Mezun olduklarından sonra ömür boyu size minnettar olacaktır.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. ahmetsalsa dedi ki:

    böyle bir paylaşımda bulunmuşsanız çocuğuyla arakadaş olan bir ebeyeysinizdir.
    tebrik ederim.