Kanatlı kedi bahane, hikayeler şahane!

Kanatlı kedi bahane, hikayeler şahane!

Uyuyan KediAna haber bültenleri asparagas haberlerle dolup taşıyor da, şu son günlerin suni popüler konusu “kanatlı kedi” herkesin ilgisini çekti.

Neden? Çünkü enteresan bir olay. Yetmedi mi? Eh en özet haliyle insanlara kanatlı kedilerin doğmaya başladığını duymak fantastik geliyor da ondan!

İşin ilmi tarafından bihaber olan veya bihaber olmak isteyen bir kesim; “İşte efenim dünyanın sonu geldi”, “Efenim bizim kanatlarımız ne zaman çıkacak ki?” tarzı muhabbetlere girişiyorlar. Görmedim ama belki kanallar işin uzmanı geçinen bir iki doğa bilginini de programlarda tartıştırmışlardır.

Kanatlı kedi doğmuş olabilir mi gerçekten? Evet bu mümkün. Üstelik haberlerde çıkan o kedi hikayesi de yeni değil! Birkaç senelik haberlerin pişirilip pişirilip sunulmasından ibaret sadece. Ah şu medya!

Ne diyorduk? Kanatlar gerçek olabilir. Ama bu “kanatlar” sandığımız gibi fonksiyonel değiller. Yani kediye ekstra bir özellik kazandırmıyor, dahası onları rahatsız ediyorlar. Bu güne kadar 138 kere kanatlı kedi olayı rapor edilmiş. Konuyla ilgilenenlerin elinde de bir video ve 20ye yakın kanatlı kedi resmi varmış.

Bilim adamları, konuyu çok da enteresan bulmuyorlar. Çünkü bu durumu tamamen açıklayabilen 3 tezleri var*:

1- Kedileri temizlemezseniz, hayvancağızların tüyleri keçeleşir. Bu keçeleşme hayvanın iki yanında olunca kanatı andırıyor. Hayvan koştukça tüy yumakları da sallanıyor. Hoş mu? Değil. Kediler bundan pek hoşnut değiller ve şey, şu yumaklar biraz fazla bit-pire içeriyorlar! Bildirilen olayların yarısından çoğu bu maddeye giriyor ve genelde ergenlik çağına yeni giren içine kapalı gençlerin “Pokemon gibi kedim var” hezeyanıyla kanal kanal dolaştıkları söyleniyor.

2- Kutanöz Astenia (FCA) isimli bir hastalığın da bu duruma sebep olabileceği biliniyor. Bu hastalık, insanlarda görülen Ehlers-Danlos Sendromu’yla oldukça benzerlik gösteriyor. Ehlers-Danlos, dokuların fazla elastik olmasıyla ortaya çıkan bir hastalık tablosu. Bu hastalığa sahip kediler “kanat”larını oynatabiliyorlar. Çünkü dokunun içinde sinirler de mevcut bulunuyor.

3- 3. açıklama, bu hayvanların ekstra ekstremitelere sahip olduğunu söylüyor. 6 parmaklı bir insana benzetebileceğimiz bu durumda, kedinin sırtında iki bacak daha oluşuyor ve bunlar “magazin basın” tarafından kanatlara benzetiliyor.

Bu açıklamalar olayı açıklamak için fazlasıyla yeterli ama, konu insanların aklında “kedilerin kanatları çıkıyoo!” şeklinde yerleşti bile.

Hah, bir de National Geographic yeni bir kapak konusu bulmuş oldu:

“Nasyonel Coğrafya, ‘İnsanlarda ne zaman kanat çıkacak?’ sorusuna cevap arıyor!”

?!?

* Kaynaksız olmaz efendim. Wikipedia‘dan yararlandık.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

1 Yanıt

  1. 6 Haziran 2007

    […] Bir süre önce haberleri süsleyen kanatlı kedi hikayesinin perde arkasını aralıyor Opereysin. Wikipedia’dan tercüme olduğunu sandığım, bilim adamlarının konuyla ilgili görüşlerine yer veren Kanatlı kedi bahane, hikayeler şahane! yazısına buyrun. […]