Fotoğraf çekme sanatı 2: Vahşi hayat

Fotoğraf çekme sanatı 2: Vahşi hayat

Siz de harika fotoğraflar çekebilen, profesyonel bir fotoğrafçı olmak ister misiniz? İşte size bu işin altın kuralları. Bir seri hâlinde yayınlanacak olan bu yazı dizisinin ikinci bölümünde vahşi dünyada canlıları fotoğraflama tekniklerini ve inceliklerini anlatıyoruz.

Fotoğraf çekme sanatı 2: Vahşi hayat
Paragraf ArrowÖnce pozu çekin sonra düşünün. Çektiğiniz kareyi makinenizde görmeden önce duraksamayın. Çoğu hayvan davranışı, aniden gerçekleşir ve sona erer. Eğer bir saniye dahî düşünmek için durursanız, pozu kaçırabilirsiniz.

Paragraf ArrowEğer pozu kaçırırsanız üzülmeyin. Onu silin ve devam edin. Ama hareket tekrarlanıyorsa silme işlemini sonraya bırakın.

Paragraf ArrowFotoğraf çekmeye devam edin, hava şartları uygun olmasa bile. Ne elde edeceğinizi bilemezsiniz. Ne kadar çok çekim yaparsanız, güzelini yakalamak ihtimaliniz o kadar artar.

Fotoğraf çekme sanatı 2: Vahşi hayat
Paragraf ArrowAracınızı siper olarak kullanın. Çoğu hayvan arabaları birer tehdit olarak algılamaz, içinden çıkmadığınız sürece. Üstelik bazı doğal yaşam parkları ve alanlarında bu bir kuraldır.

Paragraf ArrowÖn cama bir kamuflaj ağı gerin. Görüşünüzü daraltmayacak şekilde olsun. Ayrıca yan camları da karartın ki; içeriden silüetiniz seçilemesin.

Paragraf ArrowPozisyon alacağınız yere yavaşça gidin. Yerinizi aldıktan sonra motoru kapatın. Makineniz de çekime çoktan hazır bulunsun. Hayvanlar sizin hazırlanmanızı beklemez.

Fotoğraf çekme sanatı 2: Vahşi hayat
Paragraf ArrowDoğru lensi kullanın. Tabiatte çok fazla nesne vardır. Bu geniş plan çekimlerinde zorluk olmaz. Ancak belirli bir nesneyi, mesela bir sırtlanı görüntülemek istiyorsanız, ona tam odaklanmanıza imkan sağlayacak ve onun arkasını tamamen flulaştıracak bir lens (objektif) kullanın.

Paragraf ArrowHareketi takip edin. Bu teknik, özellikle spor ve yarış fotoğrafçılığında öne çıkan bir tekniktir. Çok hoş bir hareket duygusu verir ama biraz çalışma gerektirir.

Paragraf ArrowDüşük enstantene (shutter) değerleri deneyin. Bu sayede, odaklandığınız nesnenin keskin renkli görünmesini ve arka planın flu görünmesini sağlar. Birkaç pozunuz hatalı çıksa da, oldukça etkileyici fotoğraflar yakalayabilirsiniz.

Fotoğraf çekme sanatı 2: Vahşi hayat
Paragraf ArrowGideceğiniz yeri ve oranın şartlarını araştırın. Doğru zamanda doğru yerde olabilmek istiyorsanız, bölge hakkında bilgi sahibi olmalısınız..

Paragraf ArrowYetkililerle konuşun. Böylelikle hem aradığınız hayvan türü, davranışları ve bulunduğu yerler hakkında detaylı bilgi sahibi olursunuz, hem de “Ben buradayım.” demiş olursunuz. Bu husus, özellikle de safariye çıkanlar için şarttır.

Paragraf ArrowEtrafı tanımaya vakit ayırın. İşlerin nasıl yürüdüğünü ve güzel bir fotoğraf potansiyeli olan bir kareyi nasıl tespit edebileceğinizi öğrenin. Sonra da sabırla hedefinizi gözleyin ve tabii davranışları daha bir ilgi çekici gösterebilecek ip uçları arayın.

MUTLAKA

  • Üzerinde çalıştığınız her türü iyi araştırın. Güzel ve anlamlı kareler yakalamak için onları iyi tanımalısınız.
  • Bir sanatçı gibi çekim yapın. Ama aynı zamanda bir bilim adamı gibi çalışın.

SAKIN

  • Çekim sırasında motoru kapatmayı unutmayın. Arabanın sarsıntısı bütün görüntüyü flulaştırır.
  • Hayvanları rahatsız etmeyin. Bu onları tedirgin edecek ve fotoğrafa yansıyacaktır.
  • Mana taşıyan hayvan fotoğrafları çekme için yola çıktıysanız, filmli makine kullanmayın. Fotoğraf filmi biter endişesiyle fazla çekim yapmamaya çalışıp asıl pozu kaçırmayın.


NOT:Bunun için ille de safariye çıkmanız gerekmiyor. Ödüllü pozlar, hayvanat bahçeleri ya da doğal yaşam parklarından da çıkabiliyor.

Yazıdaki bilgilerin bir kısmı BBC WildLife‘tan alınmıştır.

Serinin diğer yazıları:
Fotoğraf çekme sanatı 1: Şehir hayvanları

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. amele dedi ki:

    Güzel bir seri oluyor. Teşekkürler.