İyi İş Arkadaşı Nasıl Anlaşılır?

Yakın zamanda yeni bir iş yerinde çalışmaya başladınız diyelim. İş arkadaşlarınızdan hangisinin iyi, hangisinin kötü olduğunu anlamaya çalışıyorsunuz. Sonuçta, yapılan çalışmalar, iş arkadaşı edinmenin üretkenliği ve mutluluğu arttırdığını gösteriyor. Gününüzün 8-10 saatini geçirdiğiniz bir yerde arkadaşlar edinebilmiş olmanız gerçekten önemli. Peki etrafınızdakilere çaktırmadan dostu düşmandan ayırt edebilmenin bir yolu var mı dersiniz? Evet, var.

2010’da yayınlanan bir çalışmaya göre, tek yapmanız gereken, onlara iş arkadaşları hakkında neler düşündüklerini sormak!

Kimse Huysuzları Sevmez

Wake Forest Üniversitesi psikoloji profesörlerinden çalışmanın eş yazarı Dustin Wood, insan karakterinin ve genel mutluluğunun, kendisiyle ilgili düşüncelerinden çok, başkalarını algılama şekliyle ilişkili olduğunu söylüyor. Kafa karıştırıcı geldiyse özetleyelim: İnsanlar, kendi kişisel özelliklerini başkalarında görmeye yatkın oluyorlar. Eğer masa arkadaşınızın diğer çalışma arkadaşlarıyla ilgili söylediği şeyler sadece pozitif şeylerse, muhtemelen iyi kalpli, duygusal anlamda dengeli, kendi hayatından tatmin duyan ve sevilen bir insana denk gelmişsiniz demektir. Yani, daha ne olsun! Şansınız yaver gitti! Arkadaş olun hemen…

Bunun aksi durumu, Wood “Inc.” dergisine şöyle açıklıyor:

“İnsanları negatif açıdan görme eğilimi, depresyon ve çeşitli kişilik bozuklukları açısından ciddi oranda uyarıcıdır.”

Yani gerçekten zor bir iş arkadaşı veya yönetici ile çalışıyor olsanız bile, onlarla ilgili düşüncelerinizi yansıtma biçiminiz, kim olduğunuzu ele veriyor. “Güzel söz söyle veya sus.” sözünü uygulayabilenler yarışı kazandı bile.

Gizli Moda Geçin

Şimdi de gizlice araştırma kısmına dönelim. Karakteri ortaya çıkaracak bu soruyu nasıl sormalısınız? Tavsiye edilen, önce şirketle ilgili şu ana kadar fikirlerinin ne olduğunu sormak, sonra ise balıklama konuya girmek: “[Şu kişi] ile çalışmaktan memnun musun?” Eğer cevapları pozitif ise, yeni bir potansiyel arkadaş buldunuz. Bize hemen teşekkür etmenize gerek yok, bekleyebiliriz.

Kaynak: Inc.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...