Resimlerden renk paleti üretmek

Resimlerden renk paleti üretmek

Bir web sayfasında veya baskıya girecek bir sayfanın tasarımında, dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri, renk seçimidir.

Kullanacağınız renkler, tasarımını yaptığınız sayfanın amacına uygun olmalıdır bir kere. Alışverişi tetiklemesi beklenen bir sayfayı, pasifize edici renklerle hazırlayamazsanız. Hazırlasanız da, hedeflediğiniz amaca ulaşamazsınız.

“Amaca uygun renk kullanacağım” derken, temel renk kaidelerini elinizin tersiyle itmeniz de mümkün olmaz. Geniş alanlarda kullanabileceğiniz renkler başkadır, küçük alanlarda kullanabileceğiniz renkler başka. İçerik ve başlık için kullanabileceğiniz renkler ise bambaşka.

Hepsinden önemlisi, sayfaya yerleştirilecek tasarım öğeleri ile, tasarım için seçtiğiniz renkler uyum sağlamalıdır. Sayfanın tam orta yerinde yer alacak büyükçe bir fotoğraf, bakışların oraya kilitlenmesine yol açacaktır. Eğer tasarımda kullandığınız renkler, bu fotoğrafa uygun değilse, herkesin eleştireceği nokta yine renk seçiminiz olacaktır.

Öyleyse ne yapabiliriz?

Fotoğraf siteleri gibi, pek çok fotoğrafın yer alacağı tasarımlarda “riske girmeyecek” renkler kullanmak adettir. Ancak fotoğrafa göre sabit sayfa tasarlayabileceğimiz durumlarda, fotoğraf ve sayfada kullanacağımız renklerin uyum sağlamasının çok daha kolay bir yolu var: Resimlerden renk paleti üretmek.

Bilmeyenler için bu yöntemi biraz açıklayalım:

Aşağıdaki fotoğrafa göre bir sayfa tasarlamamız gerekiyor olsun.

Tek yapmamız gereken Photoshop’ta Filter > Pixelate > Mozaic‘i seçmek.

Açılan pencerede hücre boyutunu (Cell size) arttırdıkça, karelerin boyutlarının büyüdüğünü görüyoruz. İstediğimiz sayıda kare (Mesela 24) oluşana kadar hücre boyutunu arttırıyoruz.

Hücre boyutunu 90 kare’ye getirdiğimizde, aşağıdaki sonucu elde ediyoruz.

Artık elimizde 24 renkten oluşan bir renk paleti var. Bu renk paletinden kullanmak istediğimiz renkleri seçiyoruz. Biz, başlık, yazılar ve zemin için 3 ayrı renk seçeceğiz.

Bodrum | rasim - 2

Seçtiğimiz renkleri kullanarak sayfamızı hazırlıyoruz. Küçük bir çalışmanın ardından ortaya çıkan sonuç bu (Resmin büyük halini görmek için üzerine tıklayın):

Resimlerden renk paleti üretmek

Fotoğraf: Bodrum” – Kasım Koyuncu

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...