Sorumlu Harcama için 2:1 Kuralı

İhtiyacım olmayan şeylere para harcamakta zorlanıyorum. Çünkü finansal özgürlüğe haddinden fazla önem veriyorum. Son dört yıldır sahip olduğum mükemmel finansal özgürlüğün tadını çıkardıktan sonra, bir daha ASLA para kazanmak için tekrar işe dönmeye zorlanmak istemedim. Finansal özgürlük damarlarınızdan bir kere akmaya başladı mı, bu akışı devam ettirmek için her şeyi yaparsınız.

Aynı zamanda, kazancım ve harcamalarım arasında orantılı bir denge bulmakta güçlük çekiyorum. Sabah 5’te kalkıp, trafiğin yoğun olduğu saatlerde işe gidip gelmeye çalışıp, katı kurallı yöneticilere müsamaha gösterip, haftada 80 saat çalışıp, bir iş kurup, karı/kocamızı ihmal edip, çocuklarımızı boşlayıp, tüm bencil şeyleri yapmamızın sebebi para kazanmaktır. Böylece, bu kadar çok feda ediyorsak, o zaman kesinlikle ihtiyacımız olmayan şeylere de kazancımızın bir kısmını harcamaya hakkımız vardır.

Harcama bozukluğunun üstesinden gelmek için, insanlara sorumluluk bilinciyle harcama yapmalarına yardım etmek için basit bir oran buldum. Hadi buna yalnızca Finansal Samuray Bilinçli Harcama oranı (FS:BH) diyelim.

FS:BH size, gereksiz bir şeye 1$ vermeden önce, gerekli bir şey için 2$ harcamanız gerektiğini söylüyor.

Maddi Durumunuzu Kontrol Altına Alın

Bilinçli harcama oranına sahip olmak şu işe yarıyor: Paranızın bir bölümünü bilinçsiz harcasanız da, muhtemelen sıkıntı olmuyor, çünkü iki katıyla daha iyi olan bir şey yaptığınızdan emin oluyorsunuz.

İşte aklıma gelen birkaç örnek:

1) Ultra yüksek çözünürlüğe sahip son çıkan televizyona 1000$ vermeden önce; 2000$ değerinde kıyafet, ayakkabı, elektronik ve diğer işinize yaramayan ev eşyalarını satın.

2) Yurtdışı tatiline 5000$ vermeden önce, öğrenim kredisinin 10.000$‘ını ödeyin.

3) Şu moda pantolonlara para vermeden önce, anne ve babanıza 500$‘lık bir hediye alın.

4) Kendinize bir Rolex Milgauss almadan önce, çocuğunuzun üniversite harcamaları için 15.000$ yatırım yapın.

Maddelerin ikinci bölümlerini yapmak zor mu gelecek? Belki birinci bölümlerini yapmayı o kadar da istemiyorsunuz.

Kararınız ne olursa olsun, zaten kârdasınız.

Kaynak: Financial Samurai

Sevebilirsin...