Brezilya’nın Yılan Adası

Brezilya’nın Yılan Adası

Brezilya’nın Sao Paolo sahillerinin açıklarında Ilha de Quimada Grande yer alır. Ya da diğer adıyla “Yılan Adası”. Yaklaşık 110 dönüm büyüklüğünde olan ada, tamamen ağaçlarla kaplıdır ve adada hiç insan yaşamaz. Hatta Brezilya deniz kuvvetleri, adaya girişi şiddetle yasaklamıştır. Neden mi? Çünkü adından da anlayabileceğiniz gibi, ada tamamen yılanlarla kaplıdır! Biraz daha net konuşmak gerekirse, ada yüz binlerce Bothrops insularis türü yılana ev sahipliği yapar.

Bothrops insularis, yalnızca bu adaya özgü altın renkli zehirli bir çukur engereği türüdür. Yaklaşık 50-70 cm uzunluğa ulaşabilir. Ancak bu uzunluğun 2 katına kadar ulaşanları da görülmüştür. Güney Amerika’da yaygın olarak bulunan akrabalarına göre bir kaç kat daha zehirlidir.

Bothrops yılan ailesi, Brezilya’da yılanlar sebebiyle meydana gelen ölümlerin %90’ından sorumludur. Tedavisiz kalan yılan sokmalarında %7 oranında ölüm meydana gelmektedir. Tedavi edilen vakalarda bile ölüm oranı yaklaşık olarak %3 olarak gerçekleşmektedir. Yılan sokması sonrası, böbrek yetmezliğinden doku nekrozuna, iç kanamadan beyin hemorajisine kadar uzanan geniş bir spektrumda pek çok belirti ortaya çıkar.

Yılan Adası’nda ise, durum bundan çok daha korkutucudur. Adaya giriş yasak olduğu için, resmi kayıtlara geçmiş Bothrops insularis cinsi yılan sokması vakası bulunmamaktadır. Ancak yılanlardan alınan zehir örneğiyle yapılan araştırmalar; bu türün zehrinin, bölgede yılan sokmalarının sık sebeplerinden biri olan B. jararaca türüne göre 5 kat daha güçlü olduğunu göstermiştir.

Adada bulunan yılan sayısıyla ilgili yapılan tahminlerin en ılımlısı bile, Queimada Grande Adası’nda her metrekarede 1 yılan bulunduğunu belirtmektedir. Metrekarede 5 yılan bulunduğunu tahmin eden araştırmacılar da vardır.

Brezilya yerlileri, adada yılanların saldırısına uğrayan insanlara ait hikayeler anlatmaya bayılırlar. Adaya gitme fikrini ise ürpertiyle karşılarlar.

Hani haksız da sayılmazlar.

Aşağıda adanın fotoğrafı yer alıyor:

Adayı bir harita programı aracılığıyla görmek isterseniz, şu koordinatlara bakabilirsiniz: 24° 29′ 0″ S, 46° 41′ 0″ W.

Bu yazı, Dan Lewis’in “Surrounded by Death on Snake Island” yazısından tercüme edilmiştir.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...