İstifa Etmeli misin?

“İstifa etmeli miyim yoksa devam mı etmeliyim?” sorusu sonsuza kadar erteleyebileceğin bir kariyer sorusudur.

Maaş harika. Fakat işin sıkıcı. İş arkadaşların iyi ama. Patronun tam bir felaket. Ve buna benzer bir sürü şey.

Patty McCord’un bu konuyla ilgili bir çözümü var.

McCord, Netflix’in baş yetenek yöneticisiydi ve şimdi kendi danışmanlık işini yürütüyor. Ve şu sıralar insan yönetimi için en iyi taktikleri tanımladığı kitabı olan “Güç: Bir Özgürlük Kültürü İnşaa Etmek ve Sorumluluk”u yayımladı.

Kitabının sonuna doğru, McCord yöneticilere bir çalışanın işe uygun olup olmadığına karar vermede kullanabilecekleri bir algoritma sunuyor. Bireysel olarak çalışanlar da, işten ayrılma zamanı gelip gelmediğini anlamak icin aynı algoritmayı kullanabilir. İşte o algoritma:

Bu iş, kişinin sevdiği, yapma konusunda ortalamanın üzerinde iyi olduğu ve birisinin çok iyi şekilde yapmasına ihtiyaç duyduğumuz bir iş mi?

Ayrıca McCord’la konuştum ve bana algoritmasındaki üç senaryoyu tanımladı.

Şöyle ki:

Bazen; “Çok daha fazlasını yapabilirsin ve tutkuyla yapabileceğin bir şeyler vardır, fakat şirketin bunları umursamaz.”

Diğer zamanlar, “Yapabileceğin bir işin vardır ama işini sevmezsin.”

Başka durumlarda, “Her gün çok sıkı çalışırsın ama hiçbir önemi olmadığını bilirsin.”

Eğer bu senaryolardan herhangi biri tanıdık geliyorsa, işten ayrılma zamanın gelmiş olabilir.

Ne Zaman İşten Çıkacağın Kararı, Hayatının Durumuna Bağlı

McCord bu karar verme aracını kullanmanın aldatıcı kısmının, algoritmayı gerçek yapan durumların sürekli değişmesi olduğu söylüyor.

Örneğin, kariyerinin başlarında tutkulu olduğun bir şeyde 7/24 çalışmaktan başka bir şey istemeyebilirsin. Yaşlandığında dikkat etmen gereken başka sorumlulukların olabilir: Her gün çalıştığın insanlar dışında arkadaşların olmasını isteyebilirsin.

O halde, eğer şirketinin her gece senin 8’e kadar orada kalmana ihtiyacı varsa, o senin için için artık doğru iş olmayabilir.

Diğer bir yandan, McCord eğer şirket farklı bir işe girerse ya da hedefleri değişirse, yaptığın işin önemi kalmayabilir diyor (McCord bu senaryonun en çok gördüğü senaryo olduğunu söylüyor).

McCord tarafından tasarlanan algoritma mutlaka bir evet/hayır cevabı vermeyecektir – En azından direkt olarak. Ama ideal bir iş deneyiminin en önemli bileşenlerini netleştirmek ve büyük bir kariyer kararı vermek üzere olan biri için iyi bir yol.

Kaynak: Business Insider

Busra Ayaz

#Uludağ Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi #Edebiyat #Şiir #Felsefe

Sevebilirsin...