Mutlu olmak

Mutlu olmak

Son bir ayda kaç defa kendinizi mutlu hissettiniz? Peki kaç gün yataktan kalktığınızda, yapmanız gereken şeylerden nefret ettiğinizi düşünerek sinirlendiniz? Öyle ya da böyle, çoğumuz mutlu olduğumuz anlarla, mutsuz olduğumuz anları alt alta getirip toplasak, 0’a yakın bir değer elde ederiz. Peki sürekli mutlu olmanın bir yolu yok mu?

Mutluluk… Herhalde “sahip olmak istediğiniz 3 şeyi söyleyin” deseler, bu kelime de dökülürdü ağzımızdan. Her an mutlu olabilsek, hayat çok daha güzel olabilirdi.

Bilimadamları, her an mutlu olabilen çok az insan bulunduğunu söylüyorlar. İnsanların tamamına yakını, öfkeden mutluluğa, düşmanlıktan arkadaşlığa değişik ruh hallerinin içinde bulunduğu bir “duygular yelpazesi”nde gidip geliyor. Terazide pozitif tarafın ağır basması için biraz çabalamak gerekiyor.

ABD’deki Ulusal Ruh Sağlığı Derneği, “duygusal yönden iyi durumda” olan bir insanın şu 3 belirgin özelliğe sahip olduğunu söylüyor:

1. Kendilerinden emindirler. Hislerinin baskısında kalmazlar ve hayatta karşılarına çıkan pek çok hayal kırıklığını kabullenebilirler. İnsanın hissedebileceği bütün duyguları (mesela korku, sinir, sevgi, eğlence…) hissedebilirler, fakat duygularına yenik düşmezler.

2. Diğer insanlarla iyi etkileşebilirler. Diğerleriyle bir arada olmaktan rahatsız olmazlar. Başkalarının iyiliğini önemserler. Tatmin edici ve uzun dostluklar kurarlar.

3. Hayattaki ihtiyaçları karşılayabilirler. Duygusal yönden sağlıklı olan insanlar, problemlerine uygun karşılıklar üretirler, gelecekten korkmadan ilerisiyle ilgili planlar yaparlar ve ulaşabilecekleri hedefler belirlerler.

Duygusal yönden sağlıklı olan insanlar da elbette zaman zaman streslenebiliyor, kendilerini sorgulayabiliyor, yıkılabiliyorlar. Bir insanın duygusal yönden sağlıklı olduğunun işareti, bu sıkıntılara karşı direnci. Diğer bir deyişle duygusal yönden sağlıklı olmak; zor durumlarla karşılaştıktan sonra, kabul edilebilir bir süre içerisinde duygusal sağlığı yeniden kurabilmektir.

Bunu yapabilmek için, özgüvenimizin de yüksek olması gerekiyor.

Özgüveninizi nasıl arttırabilirsiniz?

Özgüveninizi arttırabilmek için, şu dört alanda başarılı olmayı deneyebilirsiniz:

Tatmin edici ilişkiler kurun. İyi insanlarla dostluklar kurmaya veya var olan dostluklarınızı pekiştirmeye çalışın. Ailenizle aranızda problemler varsa, bu problemleri çözün. Uygun olduğunu düşündüğünüz çalışma gruplarına, profesyonel organizasyonlara katılın.

Gerçekçi hedefler kurun ve bu hedeflere ulaşın. Bazı insanlar, hedeflerine ulaşarak güçlerinin farkına varabilir ve kendilerini kontrol etmeyi öğrenebilirler. Sırasıyla, bu kendilerine güvenlerinin artmasına ve motivasyonlarının kuvvetlenmesine yol açar.

Özel birisi olduğunu fark edin. Özel ve önemli bir kişi olduğunuzu fark etmeniz ve bunu takdir etmeniz, özgüveninizi arttıracaktır. Her gün sahip olduğunuz güzel şeyleri düşünüp, bunlara sahip olmayanları hatırlayın. Arkanıza yaslanıp gülümseyin: Gerçekten özel birisiniz!

İnsanlara danışın. Bulunduğunuz yere gelene kadar, pek çok insandan etkilendiniz. Ailenizde yahut çevrenizde bulunan ve verdiğiniz kararlarda etkileyici olan insanlara, yeni kararlarınızda da danışmayı ihmal etmeyin. Unutmayın, danışmak, başka bir insanın güdümüne girmek değil, onun fikirlerini öğrenmektir. Fikirleri dinledikten sonra kararınızı verin ve tereddüt etmeden uygulayın.

Özgüven kelimesi ile kibir kelimelerini ayırt edebilmeliyiz. Kendine güvenmek; böbürlenmek, kendini başkalarından üstün görmek değildir.

Siz de diğer insanlar kadar değerli, diğer insanlar kadar özelsiniz.

Mutlu olmak, buna inanmakla başlıyor.

Daha önce bu konuda yazdığımız bir yazı: Daha mutlu olmak için 8 kural.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...