Gömülü Youtube videosunu istenen noktasından başlatmak

Youtube’da yayınlanmış bir video’yu istediğimiz bir noktasından başlatabiliyoruz. Bununla da kalmıyor, bir arkadaşımıza herhangi bir Youtube videosunun bağlantısını, otomatik olarak video’nun belli bir noktasından başlayacak şekilde verebiliyoruz.

Bunun için tek yapmamamız gereken, video bağlantısının sonuna #t=SAYImSAYIs eklemek. m, İngilizce’de dakika anlamına gelen minute kelimesini, s ise saniye anlamına gelen second kelimesini temsil ediyor.

Mesela, İYF Film’in Hayat kısa filmini 4:52’den başlatmak istediğimizi düşünelim. Bunun için kullanmamız gereken bağlantı, http://www.youtube.com/watch?v=nI099K9E2JA&#t=04m52s olacaktır.

Buraya kadarını herhalde çoğumuz biliyoruz. Ancak, bir web sayfasına Youtube video’su gömmek (embed) istediğimizde, bu yöntem işe yaramıyor. Halbuki, bir video’nun bağlantısını birisine gönderirken, “Şu dakikadan başla” deme imkanımız var. Gömülü bir video’da, ziyaretçilerimize bunu söylememiz ise hiç kullanışlı durmuyor.

Peki bunu nasıl başarabiliriz? Burada start parametresi devreye giriyor. t parametresinden farklı olarak, start parametresi yalnızca saniye cinsinden değer kabul ediyor.

Aşağıdaki örnekte yazdığımız gibi, sayfaya gömeceğimiz video’nun bağlantısını yazarken, sonuna &start=292 ekleyince video 4:52’den başlıyor (4 dakika + 52 saniye = 292 saniye):

<object width=”525″ height=”420″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/nI099K9E2JA&start=292“></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/nI099K9E2JA&start=292” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” width=”525″ height=”420″></embed></object>

Bu kodun nasıl bir sonuç vereceğini görelim:

Hepsi bu kadar!

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...