Şekerlemenin de Tarzı Var!

Şekerlemenin de Tarzı Var!

Uyku araştırmacılarının araştırmalarına göre, mesele uykunuzun açılmasıysa, şekerleme yapmak neredeyse her zaman bir fincan kahveden daha etkili. Çünkü şekerleme yapmak yorgun sinaps bağlantılarınızı onarırken, kahve içmek yalnızca sinapsları performanslarını daha uzun süre sürdürmeye zorluyor.

Uzun yıllardır, şekerlemenin anı oluşumuna yardımcı olduğu düşünülüyor. Kaliforniya Üniversitesi’nin yapmış olduğu hafıza testlerinde de; araştırmacılar şekerlemenin hafıza formasyonuna ve düşüncelerin pekiştirilmesine yardımcı olduğunu tespit ettiler. Diğer yandan, kafein asetilkolinElektrik sinyallerinin doğru akışını engelleyen bir tür sinir taşıyıcısı — isimli nörotransmiterin miktarını arttırarak, hafıza formasyonunu azaltıcı etki gösterdi.

Fakat hemen sevinmeyin. Araştırmacıların söylediklerine göre, tüm şekerlemeler aynı değil. Şekerleme süresi ve günün şekerleme yapılan saati, gözleriniz kapandığında beyninizde yaşanan değişimleri fazlasıyla etkiliyor.

“Eğer onarıcı bir uyku arıyorsanız, gün içerisinde yavaş dalga uykusu miktarınızı arttıracak şekerlemeler yapmalısınız. Üretkenliğinizi arttıracak bir uyku arıyorsanız, gün içerisinde erken uyuduğunuzda REM deneyiminiz daha fazla artacak.”

Aşağı yukarı 10 dakikalık kısa şekerlemelerin, mesela güç şekerleme, bilişsel performansın 155 dakika süresince artmış halde kalmasını sağladıkları biliniyor. Yirmi dakikadan uzun süren şekerlemeler ise uyku tembelliğine sebep oluyor ve halsizlik hissine yol açıyorlar.

İşletmeler çalışanlarının öğleden sonra şekerleme yapmalarının faydalarını anlayabilseler ve çalışanlarını teşvik edebilseler harika olurdu. Neyse ki bunu uygulayan şirket sayısı hızla artıyor. Massachusettsli yazılım yapımcısı HubSpot gibi bazı şirketler, içinde hamaklar veya karyolaların bulunduğu loş odalar hazırlayarak, çalışanlarını şekerleme yapmaya teşvik ediyorlar.

Kaynak: Big Thing.

Seda Avcı

21 yaşımdayım ve turizm rehberliği mezunuyum.Bir yandan da web tasarım kursuna gidiyorum.Bundan sonra web programlama ve grafik tasarım öğrenmeyi amaçlıyorum.Okuduğum bölümün etkisiyle belki de, mitoloji, arkeoloji, tarih ile ilgilenmeyi ve gezmeyi severim.Gezdiğim yerlerle ilgili bir şeyler yazmak, fotoğraflar çekmek çok keyifli.Fizik ve biyoloji diğer ilgi alanlarımdan.Bunlarla ilgili makaleler okumayı, belgeseller izlemeyi çok severim.

Sevebilirsin...