Centilmen Balıklar

Centilmen Balıklar

Centilmen BalılarBırakın aynı akvaryuma koymayı, eğer yan yana iki akvaryuma birer erkek Beta balığı (Kavgacı Siyam Balığı olarak da bilinirler) koymayı denerseniz, bu agresif güzellerin kavga etmek için nasıl da yanıp tutuştuklarını görebilirsiniz. Fakat bu acımasız düşmanlar, kavga ederken oldukça centilmen bir davranış tarzı benimserler.

Beta balıklarının yaşam alanları, su içindeki oksijen oranının oldukça düşük olduğu Tayland, Kamboçya, Vietnam ve Malezya gibi Asya ülkelerinde bulunan pirinç tarlalarıdır. Su yüzeyinden oksijen soluyabilirler, bu sebeple “Ciğerli balık”lar arasında sayılırlar. Çoğu balık türünden daha küçük solungaçlara sahip oldukları için, yüksek enerji harcamaları gerektiğinde, periyodik olarak solunum için su yüzeyine çıkmaları gerekir.

Bizim açımızdan bakıldığında, birinin soluk almak için yüzeye çıkması; savunma kabiliyetini kaybetmesi ve diğerinin saldırı için en uygun fırsatı yakalaması anlamına gelse de; öyle olmaz, bunu gören rakip balık da hemen aynı şekilde hava almak için su yüzeyine çıkar. Hava takviyesini aldıktan sonra kapışmaya kaldıkları yerden devam ederler.

Hayvanlar aleminde, “Hava alan Beta’ya, düşmanı bile dokunmaz.” diye bir atasözü var mıdır bilmiyoruz; ama sosyal yaşantımızda hayvanlar aleminden alabileceğimiz bir çok ders olduğu kesin.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. volstok dedi ki:

    bizzat şahit olduğum bir konu