Yapılmayacak 10 SEO hamlesi

SEO (Arama motoru optimizasyonu) için pek çok yöntem tavsiye ediliyor. Kimisi kısa sürede zirveye çıkaracağını, kimisi adım adım yükselteceğini vadediyor. Binlerce SEO hamlesinin arasından bazıları var ki, bir sitenin ceza almasına veya arama motorlarından tümüyle yasaklanmasına sebep olabilirler.

Bu yazımızda, yapılmaması gereken SEO hamlelerine yer vereceğiz. Bu yazımızı okumadan önce SEO’nun en kolay yolu: Erişilebilirlik yazımızı okumanız faydalı olacaktır.

Anahtar Kelimeyle Doldurma (Keyword Stuffing)
Bir yazının %10’undan fazlasında aynı kelimenin kullanılması Keyword Stuffing olarak adlandırılıyor ve arama motorlarından ihraç edilmeye sebep olabiliyor.

Tek Piksellik Bağlantılar
İnsan gözüyle görülemeyecek küçüklükte, örneğin tek piksellik, bağlantılar oluşturmak, arama motoru manipülasyonu olarak görülüyor.

Çapraz bağlantılar
A sitesinin B sitesine bir bağlantı verdiğini düşünün. B de C’ye bağlantı veriyor olsun. C tekrar A’ya bağlantı veriyorsa, bu bir çapraz bağlantı olarak kabul ediliyor.

Tekrarlayan İçerik
Arama motorları, içeriği geniş olan, binlerce sayfası bulunan sitelere daha çok değer veriyorlar. Bu noktada aklımıza bir soru takılabilir: “Sitemizdeki birden çok sayfada tamamen aynı içeriği yayınlayarak, arama motorlarına içeriğimizi genişmiş gibi gösterebilir miyiz?”

Hayır. Çünkü arama motorları tekrarlayan içeriğe değer vermiyorlar.

Giriş Sayfaları (Doorway Pages)
Arama motorlarını kandırarak sitenize çekebilecek özel sayfalar hazırlamak, ceza alınmasına sebep olabiliyor.

Cloaking (Gizleme)
Aynı sayfada ziyaretçiler geldiğinde başka, arama motorlarına ait botlar geldiğindeyse başka bir içerik yükleniyorsa, sayfada Cloaking yapılıyor demektir. Bu yöntemi de kullanmak yasak.

Görünmez Yazı
Sayfanın bir yerinde görünmeyecek şekilde yazılmış yazılar yer alıyorsa (Beyaz zemin üstüne, beyaz yazı gibi) bunu arama motorlarını kandırmak için hazırladığınız kabul ediliyor.

İllegal İçerik
Yayın hakkı başkalarında olan bir materyali web siteniz üzerinden yayınlıyorsanız, materyal sahibinin şikayeti üzerine siteniz arama motorundan çıkarılabilir.

Yönlendirmeler (301 ve 302)
Sayfalarınızda uygun olmayan yönlendirmeler (redirect) kullanmanız, ziyaretçilerin aradıkları sayfaya ulaşamamasına sebep olabileceği gibi, kötü SEO taktiklerinden biri olarak görülerek arama motorlarından çıkarılmanıza da sebep olabilir.

Robots.txt’deki yasaklar
Sitenin büyük bir kısmının indexlenmesini robots.txt’yi düzenleyerek yasaklamışsanız, sitenin diğer bölümlerinin de indexlenmesini zorlaştırmış olacağınız kabul ediliyor.

Bu yazı, Stylized Web‘de yayınlanan Learn SEO Basics yazısından tercüme edilmiştir.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

1 Yanıt

  1. 5 Haziran 2008

    […] pek çok yazı var. Daha önce Opereysin.com’da da bu konuda bazı yazılar yayınlandı (1-2-3-4). Bu yazımızda, önceki yazılarda değinmediğimiz bazı noktaları ele alarak, daha […]