“Dumb Starbucks Coffee” hikayesi

“Dumb Starbucks Coffee” hikayesi

Duyanlarınız olmuştur. Birkaç gündür Amerikalıların konuştuğu farklı bir konu var: Çakma kahve dükkanı. Ne var ki bu sıradan bir marka isim kopyalama, benzetme, değiştirmeden çok daha farklı bir boyutta. Öyle ki bu dükkanda her şey Starbucks ama biraz Dumb (aptalca). Evet, kapıdaki tabeladan bardaklara, kahve menüsünden şarkı CDlerine kadar her şey Starbucks’takiler ile tıpatıp aynı, başlarında Dumb kelimesi hariç.

Meraklı LA sakinleri ilk andan itibaren, içeride dağıtılan beleş ve sıradan kahvelerini alabilmek için bu “sahte” kahve dükkanın önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Medyanın da ilgisini çekti. Muhabirler insanlarla röportaj yaptı. İnsanların çoğu da oraya arkadaşlarıyla veya yalnız olarak fotoğraf çektirmeye gelmişti. Bir nevi hatıra için.

Tabi bu olayda çok fazla saçmalık vardı. Birincisi dünya genelinde iş yapan dev bir firmanın logosunu ve ismini kullanmakla kalmayıp tamamen kopyalıyor, hatta başına aptal manasına gelen Dumb ifadesi yerleştiriliyordu. Hukuki sonuçları konusunda şüpheler vardı.

Kısa zamanda ses getiren (hem iyi hem kötü manada) bu girişim Kanadalı bir komedyen Nathan Fielder başının altından çıktığı öğrenildi. Bu işi para kazanma aracı olarak kullandığını açıkça söyleyen Nathan, yaptığı açıklamada bunun parody hukuku ile %100 legal bir sanat projesi olduğunu söylüyor. Ona göre kanunen bu dükkan sanat galerisi ve satılan kahveler de sanat.

Ancak uzmanlar bunun hukuki bir karşılığı olacağı düşüncesinde.Seattle merkezli marka Starbucks’ın basın danışmanı Laurel Harper, yaptığı açıklamada “Espiriyi takdir etmemiz bir yana, tescilli bir marka olan Starbucks’ın ismini kullanamazlar.” dedi.

Bunun yanında gıda ürünü satılan/dağıtılan bir dükkan elbette kontrol ve izne tabidir. Söz konusu dağıtılan kahveler ücretsiz olmasına rağmen bir ikram olarak değerlendirilemezdi.

Açılışın dördüncü günü Nathan basın açıklaması yaparken ve Boston’da ikinci bir dükkan açmayı düşünürken gıda denetlemecileri çıkageldi ve geçerli izni olmadığı gerekçesiyle Dumb Starbucks’ın kapısına kilidi vurdu. Sağlık kurulundan geçemezlerse 6 aya varan hapis cezası söz konusu olabilir.

Sonuç olarak bu proje ve girişim sonucunda insanların aklında yeni yollar ve fikirler oluşmuş oldu. Ya da en azından Twitter’da paylaşılacak bir an daha.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...