Çin İşi Acil Durum Çekici

Çin İşi Acil Durum Çekici

Toplu taşıma araçlarının bir veya iki noktasında, acil durumlarda araçların camları kırılarak çıkılabilmesi için yerleştirilmiş acil durum çekiçleri yer aldığını fark etmişsinizdir. Genelde kırmızı renkte olan bu çekiçlerin Türkiye’deki toplu taşıma araçlarından çalındığına pek rastlamadığımızı zannediyoruz. Ancak görünen o ki, Çin’de araçlardan acil durum çekiçlerinin çalınması ciddi bir problemmiş ve her zamanki gibi kendilerine has absürd bir yöntemle problemi çözüme kavuşturmuşlar.

Çin’in kuzeydoğu eyaletlerinden Heilongjiang’da Harbin Halk Taşımacılığı Şirketi, 700 otobüsten oluşan filosundaki araçlardan 300 kadarına sarı renkli, üzerinde Çince olarak “Acil durum içindir” yazan kaldırım taşları yerleştirmiş. Bu taşlar, araçların iki ayrı noktasına (sürücü koltuğunun altına ve arka kapının yakınlarına) yerleştiriliyormuş.

Şirket yetkililerine bu durumun sebebi sorulduğunda, şu cevabı veriyorlar: “Acil durum çekiçleri oldukça pahalıydı (Türkiye fiyatı yaklaşık 6,5 TL) ve sürekli çalındıkları için yenilememiz gerekiyordu. Biz de otobüslere kaldırım taşları yerleştirmeye karar verdik. Neticede kimsenin kaldırım taşı çalmak isteyeceğini düşünmüyoruz.”

Bu parlak fikrin uygulama alanı sadece bahsettiğimiz eyaletle sınırlı değil. Güneydeki Xian ve Shaanxi’de de sarı tuğlalar kullanılıyor. Yalnız bir farkla: Bu eyaletlerde kaldırım taşlarının iki yanına birer delik açılarak bulundukları yerlere sabitlenmişler.

Otobüsün orta yerine yerleştirilmiş bir kaldırım taşının yeterince dikkat çekmeyebileceğini düşünmüş olacaklar ki, büyük sarı bir işaret levhasıyla, taşın amacının ne olduğunu da açıklamayı ihmal etmemişler.

Bu taşların Türkiye’deki otobüslerde kullanıldığını bir an düşünün. Acil durum taşları, “Daş yok mu daş?!” diye naralanan taraftarlara ciddi bir ateş gücü sağlar ve kesinlikle acil durum çekiçlerinden çok daha hızlı “ortadan kaybolurlardı.”

Ne diyelim? Bizden uzak olsun…

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. Fatih Özkan dedi ki:

    daş yok mu daş ahahaha 😀