Obama ve Pantolonlar
Gözler Obama’ya çevrildi, cumhurbaşkanlığının devir-teslim töreni ocak ayında ama herkes şimdiden ülkenin ilk Afrikalı-Amerikalı başkanı Obama’nın nasıl bir başkan olacağına, neleri değiştireceğine, Bush’tan alacağı “enkazı” nasıl temizleyeceğine dair ipuçları yakalamaya çalışıyor, tahminler yürütüyor. “İlk işi…” diyor New York Times’da bir yazar (Clyde Haberman), “ilk işi şüphesiz Amerika’nın paçasını toplamak, ekonomiyi canlandırmak.” Devam ediyor: “Ama Amerika’nın pantolonunu toplamasını da sağlayıp sağlayamayacağını görmek ilgi çekici olacak.”
Amerika’da büyük şehirlerde yaşayan siyahî delikanlılar arasında yaygın olan bir modayı kastediyor: “Düşük pantolon modası.” Veya “pantolon düşürme modası.” Bazı siyahî gençler yollarda çok bol, birkaç beden büyük pantolonlarını, aşağıya doğru iyice düşürmüş halde yürür, o kadar ki iç çamaşırları görünür.
Söylemeye gerek yok, estetikle alâkası olmayan rezil bir görüntü. Bazı belediyeler bu tür giyinmeyi yasakladı. Bu tarzın çıkış yeri hapishâneler. Mahkûmlara kemer verilmiyor, malûm. Üniformalar da tek beden ve o da büyük beden, çoğu mahkûma bol geliyor. Ve dışarıdaki gençler içerideki bu düştü düşecek pantolonlu görüntüyü bir çeşit protesto olarak, “biz de onlardanız, biz de tehlikeliyiz” havasında uyguluyorlar.
“Hadi bakalım” diyor New York Times’daki yazar Obama’ya, “Amerika’nın donunu topla!”
Moda yazarları ve sosyologlar, ekranlarda, gazetelerde her gün görünen başkanın giyim tarzının örnek teşkil ettiğini, şuurlu veya şuursuz halkı etkilediğini söylüyor. Meselâ, fötr şapka modasının Amerika’da Kennedy ile kalktığına dair inanış var. Zira Kennedy kamuoyuna hep başı açık görünmüş ve ondan sonra vatandaş da şapka giymez olmuş.
Düşük pantolonlu gençlerin tekmilen ortadan kaybolmasına, her birinin ütülü pantolon, tiril tiril gömlek, ceket giymeye başlamasına sebep olmasa da, Obama’nın iyi giyimli halinin Amerika’daki siyahî gençler üzerinde mutlaka etki bırakacağını, yerlerde sürünen o bol pantolonların azalacağını söyleyenler çoğunlukta.
“Ekonomi, Irak, Afganistan…. Boşverin onları. Obama’nın gerçek tesir gücünü pantolon konusunda göreceğiz” diyorlar.
Amerika önündeki dört yıl için başkanını seçti ve haliyle ondan -pantolonları toplaması dahil- çok şey bekliyor. Bütün dünya da Obama’dan çok şey bekliyor.
Yine de Van’ın o köyündeki vatandaşlarımız ne bekliyor hiç anlamadım ama 44 koyuna yazık oldu!
Ayşe G. Tunceroğlu – Türkiye