Dünya’nın en büyük mağarası: Son Doong

Dünya’nın en büyük mağarası: Son Doong

Birkaç sene evvel Vietnamlı bir çiftçi, Phong Nha-Ke Bang Ulusal Parkı içinde bulunan sık ağaçlı ormanda sıradışı bir şeyle karşılaştı. Aslında dışarıdan sıradan bir mağara girişi gibi görünüyordu. Ama içine girince ne kadar yanıldığını anladı.

Aynı çiftçi, 2009 Nisan’ında İngiliz-Vietnamlı keşif ekibine rehberlik etti. İşte o zaman dünyanın şimdiye kadar keşfedilmiş en büyük tekli mağarasının keşfedildiği anlaşıldı.

Çoğu yerinde 80 metre genişlik ve 80 metre yüksekliğe sahip olan Son Doong (Türkçe karşılığı dudak hattı) mağarası, en sonki dünya birincisi, Malezya‘nın Borneo Adası‘nda bulunan Deer (geyik) Mağarası’nı geçmiş oldu.

Geyik Mağarası, 91‘e 91 metrelik boyutlarda olmasına rağmen uzunluğundan kaybediyor: Sadece 1,6 km civarında.

Kaşifler, mevsimsel sel suları tarafından engellenene kadar 4,5 km kadar yürüdüler ve geçidin daha da uzun olduğunu düşünüyorlar.

İngiliz Mağara Araştırma Birliği üyesi Adam Spillane; Son Doong’un bazı yerlerde 140*140 metre gibi devasa boyutlara ulaştığını belirtti.

Adam Spillane, mağaraya giren iki ekipten ilkindeydi. Ekibiyle 14 metre yüksekliğindeki duvara kadar geçitte ilerledi.

Ekipler, kireç mağaranın ilk 2,5 kmlik kısmından geçen bir yer altı nehri buldu. 70 metreden uzun dev (sarkıt değil) dikitlerin yanısıra…

Mağaraya giren ikici ekibin sele yakalandığını söyleyen Adam Spillane, “Seneye tekrar gelip, o duvarı aşarak daha da ilerleyeceğiz,” dedi.

Son Doong mağarasının fotoğrafları:

Dünyanın en büyük mağarası: Son Doong

Dünyanın en büyük mağarası: Son Doong

Bu yazıdaki bilgiler National Geographic ‘ten alınmıştır.

Sevebilirsin...

3 Yanıt

  1. egelidr dedi ki:

    Etkileyici 😉

  2. berkan dedi ki:

    çok güzel ama birazdaha çok resim olabilirdi

  3. zzzzz dedi ki:

    Bilgiler için teşekkür ederim. Çok etkileyici gerçekten. ALLAH’ın hikmeti.