Blog yazılarını Twitter’a eklemek

Blog yazılarını Twitter’a eklemek

Twitter kullanıcısı iseniz, Twitter’la entegrasyon için hazırlanmış pek çok aracın olduğunu biliyorsunuzdur. Bu yazımızda RSS beslemenize eklenen yeni yazıları otomatik olarak Twitter hesabınıza eklemenin basit bir yolunu anlatacağız.

“İnternette bu işi gören bir çok script var. Bunlardan en başarılısı Ruby için yazılmış bir Jabber bot paketi. Fakat çoğumuzun server’ı Ruby çalıştıramadığı için bu paket işe yarar olmaktan uzak kalıyor.” diyen Paul Stamatiou, bu iş için bir PHP script yazmaya karar vermiş.

PHP dosyasını görmeden önce, scriptle ilgili bilmemiz gerrekenleri sıralayalım:

1. İstediğimiz aralıklarla PHP dosyamızı çalıştıracak bir Cron job oluşturmalıyız.

2. Script, lastRSS’ten yararlanarak RSS beslememizdeki son yazıyı alacak.

3. Yine yazının adresini alarak, bu adresi TinyURL API’si ile kısaltacak.

4. Yazı başlığını ve yazının adresini Teitter durum mesajını oluşturacak şekilde birleştirecek.

5. Dosyada yazdığımız Twitter isim ve şifresiyle CURL’den yararlanarak Twitter API’sine bağlanacak ve durum mesajımızı ekleyecek.

6. Script son yazının Twitter’a daha önce yollanıp yollanmadığını kontrol etmiyor. Neyse ki Twitter, aynı durum mesajının birden fazla yollanmasına izin vermiyor. Bu sebeple cron job her 15 dakikada bir çalışsa da aynı yazınız defalarca Twitter’da yer almayacaktır.

Cron job oluşturmayı bilmiyorsanız veya oluşturmak istemiyorsanız, script’i manuel olarak çalıştırabilirsiniz. Böylece dosyayı her açışınızda son eklenen yazınız Twitter’a eklenebilir. Tabi ki bu yöntem, her yazı yayınlandığında scripti tekrar çalıştırmanız gerektiği için, pek kullanışlı görünmüyor. Fakat scripti denemek için bu şekilde çalıştırabilirsiniz.

Nasıl Çalışır?

açın ve içeriğini server’ınıza yükleyin. Dosyayı CHMOD 644 olarak ayarlamanız uygun olabilir.

tw.php‘yi açın ve $uname, $pwd, $feed değişkenlerine Twitter kullanıcı adınızı (YOURLOGIN yerine), şifrenizi (YOURPASSWORD yerine) ve script’in ulaşacağı RSS beslemesinin adresini (http://yoursite.com/feed yerine) yazın.

Kaydedip dosyayı açarak, çalışıp çalışmadığını deneyebilirsiniz.

RSS to Twitter v0.1’i indirin (4 kB)

EK BİLGİ
Cron-Cron Job: Cron, Unix benzeri sistemlerde çalışan zamana dayalı bir programlama sistemidir. Kelimenin kökeni Yunanca’da zaman anlamına gelen chronos (χρόνος) kelimesinden gelmektedir. Belirli bir zamanda bir dosyanın çalışması isteğine cron job denir. (Her 15 dakikada bir vs.)

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

6 Yanıt

  1. Davetiye dedi ki:

    harika bir paylaşım teşekkürler

  2. davetiye dedi ki:

    teşekkürler çok güzel bir paylaşım

  3. Birbaşka dedi ki:

    faydalı bir yazı olmuş gerçekten güzel başka hiçbir sitede raslamadım. Kolay gelsin…

  4. system61 dedi ki:

    çok güzel bir yazı. gönülden teşekkür ederim fakat türkçe karakterlerde kötü oluyor. Türkçe karakter hatasını düzeltebilirseniz çok daha süper bir paylaşım olur. tekrar teşekkürler.

  5. didobay dedi ki:

    link ölü

  6. opereysin dedi ki:

    @ didobay

    Dosya üreticisi tarafından kaldırılmış durumda. Sebep olarak Twitter’ın OAuth’a geçmesinden sonra çalışmadığını gösteriyor.