Sabah Sporunu Kolaylaştıran 6 Taktik

Sabah Sporunu Kolaylaştıran 6 Taktik

Koşu sporu yapmaya başlayalı üç yıl olmasına rağmen, hala sabahları koşmak zor geliyor bana.

Tabi, bu cümle biraz garibinize gidecek. “Madem nefret ediyorsun, üç yıl nasıl devam ettin?” diyeceksiniz. Haklısınız da. Gerçek şu: Sabahları erken uyanmaktan hiç hoşlanmasam da, koşu sonrasında kendimi harika hissediyorum. Bu his ve fiziksel faydaları yüzünden bu kadar uzun bir süredir devam ediyorum.

Zaman içinde, sabahın bir saatinde sıcacık yatağımdan kalkıp sabah sporu yapabilmemi kolaylaştıran bazı taktikler geliştirdim. Size de yararlı olabileceğini düşünüyorum.

1. Önceden Planla

Burası hayati. Sabah erken kalkmanın en zor tarafı, lojistik kısmı. Sabah alarm sesini duyduğunuzda, “Acaba hangi spor kıyafetini giysem?”, “Çoraplarım nerede?”, “Su şişemi bulabilecek miyim?” sorularını soracaksanız, işiniz var.

Bütün bu ufak detayları, akşamdan halletmelisiniz. Spor kıyafetleriniz, yatağınızın yanında hazır olsun. Su şişeniz ve telefonunuz da… İhtiyaç duyacağınız her şey, bir kol mesafede olursa, daha da iyi olur. Birden fazla alarm kurmanın da kesinlikle yararı oluyor.

2. Spor Arkadaşı Bul

Bir süredir bir spor arkadaşım var ve birlikte spor yapmak harika oluyor. Hem spor sırasında sohbet ederek zaman daha hızlı geçiyor, hem de sabah kalkabilmek için bir sebebiniz daha oluyor.

3. Üyeliği Düşün

Üniversiteye gidiyorsanız veya kaliteli bir spor salonuna yakın oturuyorsanız, muhtemelen üye olabileceğiniz sınıfları olacaktır. Sabah sınıflarından birine üye olarak, uyanabilmek için bir sebep daha elde etmiş olacaksınız. Kimse eğitimcisini veya sınıf arkadaşını yüz üstü bırakmak istemez neticede.

4. Kendini Ödüllendir

Hayır, koşu sonrasında ödül olarak tatlı yemenizden bahsetmiyorum. Eğer fiziksel olarak hayalinizdeki ölçülere ulaşmak istiyorsanız, bunu yapmanızın imkansız. Ama stratejik davranmalısınız. Eğer genellikle sabahları bir bardak latte veya kafeinli herhangi bir içecek içiyorsanız, bunu sabah sporundan sonraya bırakabilirsiniz. Sabahın erken saatinde vücudunuzu biraz hırpaladıktan sonra oturmak ve bir bardak bir şey içmek, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

5. Tutarlı Ol

Tekrarladıkça kolaylaşacak. Bilimsel karşılığını bilmiyorun ama ben buna “Birleşim Etkisi” diyorum. Bir şeyi tekrar tekrar yaptıkça, tekrarlama gereği hissetmeye başlanıyor. Hele bir de bu fayda sağlayan bir şeyse (ki kesinlikle öyle!).

Bir ay koşu yaptıktan sonra, beynimde ufak bir anahtarın çevrildiğini hissettim. Yorgun olsam da, yataktan kalkıp spor yapmam gerektiğini hissetmeye başladım. Eğer daha önce yaşamadıysanız, anlaması biraz zor; ama şöyle diyeyim: Spor yaptıkça, bırakmak zorlaşıyor. Spor yapmamak, yapmaktan daha zor gelmeye başlıyor.

6. Uykuna Dikkat Et

Saat 11’den önce uyuma fikrinin çoğunuza anlamsız geleceğini bliyorum. Ama sabah 6’da spor yapmak istiyorsanız, 11’den önce yatmalısınız. Altı saatten az uykuyla spor yapmak neredeyse imkansız oluyor. Hatta sekiz saat, ideal sayılabilir.

Yani, sabah 6’da spor yapacaksanız, 10’da yatmalısınız. 7’de spor yapacaksanız, 11 uygun olur. Elbette bir kaç gün için uykusuz spor yapmak mümkün oluyor, ama uzun vadede sürdürmek imkansız.

Kaynak: Lifehack

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...