Kış Kıyafetleri Bavula Nasıl Yerleştirilir?

Kış ayları seyahat etme fırsatları yakalamak adına oldukça iyi zamanlardır, ama tüm birikiminizi ekstra bagaj ücretlerine harcayacaksanız evde kalmanız daha iyi  🙁 İşte bu yüzden kış tatilinizi kaliteli zamana dönüştürmek isterseniz, kıyafetleri bavulunuza olabilecek en iyi şekilde yerleştirmeniz gerekir. Bu sayede havaalanında sizi zorlayacak ekstra para harcamalarından kurtulmanın yanı sıra, bavul yerleştirme-boşaltma işlemlerinin stresinden de uzaklaşmış olacak ve fazladan zaman kazanacaksınız. “Ağırlık bakımından yaz kıyafetlerine göre daha ağır olan kış kıyafetlerimizi bavulumuza en verimli şekilde nasıl yerleştiririz?” sorusunu birkaç seyahat uzmanına sorduk, kış tatillerini sevenlere ve kış seyahati yapacaklara duyurulur! 🙂

1- En Ağır Kıyafetlerinizi Giyinin

Ne tür özel ekipmana sahip olursanız olun veya hangi katlama metodunu kullanırsanız kullanın, kışlık bir ceket bavulunuzda ince bir tişörtten çok daha fazla yer kaplayacaktır. Yerden tasarruf etmenin basit bir yolu, çantanızda mont veya ceketiniz için yer bulmaya çalışmak yerine onları yolculuk sırasında giymektir. Kıyafetlerinizi üst üste giyme tekniği önemli bir stratejidir. Bu yöntem ile diğer  taşınması gereken kıyafetlerinizi rahatlıkla bavulunuza yerleştirebilir ve ceketleriniz yüzünden ağırlık limitini aşan bagajınız için ekstra ücret vermemiş olursunuz.

Aynı ipucu çizmeler, eldivenler, atkılar, kazaklar ve üst üste giydiğinizde size aşırı sıcakmış hissi vermeden giyebileceğiniz diğer kış giysileri için de geçerlidir. Yolculuğunuzun tüm süreçlerinde Tundra iklimine göre giyinmeyeceksiniz tabi ki, bu konuda endişeniz olmasın. Arabaya veya uçağa biner binmez ceketinizi çıkarıp bu giysileri biraz daha rahatlayabilmek adına kullanışlı hale getirebilirsiniz. Seyahat bloğu yazarı Kristin Addis ceketini el bagajı bölümüne yerleştirmediğinde bu yöntemi uyguluyormuş. Mental Floss için verdiği bir röportajda, Addis şöyle diyor;  “Bazen  kabinler gerçekten soğuk olduğunda ceket veya montlarınızı ekstra yastık veya battaniye gibi kullanmak oldukça güzel oluyor.”

2- Doğru Bavulu Bulun

Kış seyahatleri bavullarınızı sıkı bir teste tabi tutar. Kaliteli dizayn edilmiş bir bavulda, ağzına kadar dolu olsa bile sonradan koyacağınız birkaç çift çorap için yer bulabilirken, eski tip-ucuz bir bavulda bu durum bavulunuzun dikişlerini bile zorlayacaktır. Gezi yazarı Chris Elliott, seyahate çıkacak kişilerin kaliteye ve olup olabilecek bütün özelliklere sahip bavullara öncelik vermeleri gerektiğini söylüyor. Elliott’a göre; “Ağırlık ölçer özelliğe sahip ve içerisinde şarj cihazı bulunan dijital bir bavul seyahatleriniz için mükemmel bir seçim olabilir ve seyahatlerinizin tüm zorlu koşullarına uyum sağlayamayacak bir bavulu evinizde bırakmanız doğru bir karar olacaktır.” Elliott hem lüks hem de dayanıklı bavul isteyenlere Blue Smart markalı bavulları öneriyor.

3- Unutmayın: Azı Karar, Çoğu Zarar

Çoğu kış seyahatçisinin yapmaması gereken şey, yanlarına fazladan bir kazak daha almaktır. Kocaman, ağır kış giysileri üzerine yoğunlaşmak yerine, Addis belli ölçüde ağırlığa sahip bavulunu çekiştirmeye çalışırken onu terletmeyecek ince yapılı ceketleri tercih ediyormuş. Mental Floss’ta ki röportajının devamında Kristin Addis; “Seyahatlerimde hafif ağırlıkları olan şişme montları ve Merinos yünü gibi sıcak tutan termal içlikleri yanıma alırım.” diyor ve ekliyor; “İki kat üst üste giydiğim zamanlarda -20 derece olan kuru ve oldukça soğuk kış şartlarında bile sıcaklık yönünden gayet iyi durumda oluyorum.”  Gezinizin her günü için yanınıza içlik giysiler aldıysanız, bir veya daha fazla kazak getirmenize asla gerek olmayacaktır.  Kimse sizi aynı iç giysisini iki defa giydiğiniz için ayıplamaz. Chris Elliott ise North Face gibi kış giyimi için milyonlarca insanın tercih ettiği kaliteli markaların ürünlerinin üzerine dolabındaki gösterişli diğer kıyafetlerini giymeyi de ihmal etmiyor.  Elliott; “Amerika’nın en ünlü kayak merkezlerinden biri olan Aspen’e gitmiyorsanız, bu derece soğuk iklime sahip başka ülkelere yapacağınız kış seyahatlerinde modaya uygun giyinmeniz gerekmiyor. Bu yüzden, tüm gardırobunuzu bavulunuza doldurmayın.” önerisinde bulunuyor.

4- Giysilerinizi Donanma Disipliniyle Katlayın

Rulo şeklinde yuvarlamak mı yoksa Katlamak mı? Bir bavulu seyahate çıkmadan önce doldurmaya başladıkları ilk andan itibaren birçok insanın kafasını kurcalayan bir sorudur. Her iki durumda da bu sorunun cevabının çok fazla fark etmeyeceğinden şüphelenebilirsiniz fakat Elliott ve Addis için cevap oldukça net; yapılacak tek şey rulo şeklinde katlamak. Tişört gibi ince giysileriniz için, Donanma tarafından kullanılan rulo yaparak katlama yöntemini de kullanmalısınız. İlk olarak gömleğinizi yatağınıza veya düz olan herhangi bir yere yerleştirin ve gömleğin alt tarafından tutup üçte birini ters tarafına doğru katlayın. Gömleğin sağ ve sol yarısını dikey olarak katlayın. Son olarak tişörtün sağ ve sol yarısını da ortasına doğru katlayın ve gömleği 3 eşit parça şeklinde üstüne doğru katlayın. Gömleğin yakasından başlayıp rulo şeklinde yuvarlayın ve iyice sıkıştırın. Kazaklar için daha az kat yapabilirsiniz. Giysiyi düzeltin ve kollarını sırtın arka kısmına doğru katlayarak bir “X” yapın. Dikey olarak ikiye katlayın, ve sonrasında yukarıdan aşağıya doğru sıkıca yuvarlamaya başlayabilirsiniz. Mükemmel katladığınız giysilerin açılmalarından endişeleniyorsanız, kafanızı rahatlatmak adına lastik bir bantla da bağlayabilirsiniz. Nasıl yapılacağını görmek isterseniz, biraz zaman ayırıp linkteki videoyu da izleyebilirsiniz. 🙂

5- Bavul İçi Düzenleyiciler Satın Alın

Bavulunuza giysilerinizi bir profesyonel gibi yerleştirmek istiyorsanız elinizin altında mutlaka bavul düzenleyici setlerden bulundurun. Elliott, onları kendince bir teste tabi tuttuğunu ve artık onlar olmadan yerleştirme işini doğru yapamayacağını söylüyor. Elliot; “Ben hep bu bavul düzenleyicilerinin pazarlama hilesi olduğunu düşünürdüm, sonra onları denedim ve hiçte öyle olmadıklarını fark ettim. İki adet küp şeklinde düzenleyiciyi bavul içerisine yerleştirdiğinizde geriye tonlarca boş alan bırakıyor.” diye ekliyor. Elliot’un bu düzenleyici ‘küp’ çanta olarak tercih ettiği ürünlerin markası ise Eagle Creek. Fileli, fermuarlı yapıya sahip bu çantaları aslında küçük valizleriniz gibi düşünebilirsiniz. Giysilerinizi bu küpleri iyice doldurqna kadar katlayın ve rulo yaparak yerleştirin. Bu düzenleyiciler bavulunuzun içine yap-boz gibi kolaylıkla sığacak ve size çok daha fazla alan açacaktır. Kristin Addis ayrıca bu ürünlerin sıkı bir hayranı. Addis bu tip küçük yardımcıların ortaya çıkardığı güzel sonuçlar için birkaç açıklamada daha bulunuyor,  “Bu işteki en büyük yardımcı sırrım valiz içi düzenleyicilerdir! Giysilerimi eşyalarımı güzelce katlayıp bu çantaların içine yerleştirir ve fermuarlarını kapatırım, böylelikle organize edilmiş derli-toplu bir bavula sahip olurum.”

6- Bavulunuzu Tartın

Ağır kış giysilerinin olduğu bir bavulla seyahate çıkmak, 50 kiloluk limitin aşılması ihtimalinin artması demektir. Güvenlik görevlisi bavulunuzu tartmadan önce evden çıkmadan kendiniz tartarsanız, sürprizlerle karşılaşmazsınız (Dijital ağırlık ölçerler bu iş için biçilmiş kaftanlardır.). İlk kilo kontrolünden önce ihtiyacınız olan az hacimli malzemelerinizi tartın. Bir miktar fazla liranız ve çantanızda az da olsa boş yer kaldıysa kendinizi favori atkınız veya arkada bırakmayı planladığınız kazağınızı yanınıza alarak ödüllendirin.

Kaynak: Mental Floss

Sevebilirsin...