D.O.S.T.

D.O.S.T.

Yaşlı ya da genç, fakir ya da zengin, başarılı ya da başarısız olun, çevrenizi kabaca 4 gruba ayırabilirsiniz.

Birinci grup, sizin sevindiğiniz olaylara sevinen, üzüldüğünüz olaylara ise sizinle beraber üzülenlerin grubudur. Bu gruba, Dostlar grubu da diyebilirsiniz. Her zaman yardımlarını görürsünüz. Başınıza gelen her kötülükte, omuz çıkar; sevindiğinizde, neredeyse sizden çok sevinirler. Çok yakınınızda olmasalar bile, aslında sizin gerçek dostlarınız olması gereken kişiler bunlardır.

İkinci grup, siz sevindiğiniz zaman sevinmeyen, üzüldüğünüz zamansa sizinle beraber üzülenlerin yer aldığı gruptur. Üzülürler, çünkü sizinle küçük de olsa bir gönül bağları vardır. Sevinmezler, çünkü birisinin yaşadığı güzel olaylara sevinmek, başına gelenlere üzülmekten her zaman daha zordur. Bu gruba Olağan Arkadaşlar grubu diyebilirsiniz.

Üçüncü grupta, siz sevindiğinizde sevinmeyen, üzüldüğünüzde de üzülmeyenler yer alır. Sizi ciddiye almazlar, insan yerine koymazlar. Yalnızca aynı ortamı paylaşmak zorunda kaldığınız için, sizin çevrenizde bulunurlar. Haklarını vermek lazım, bunu çoğunlukla o kadar ustaca gizlerler ki, çoğunun ikinci grupta olduğunu zannedersiniz. Bu gruba da, Sanki Yoklar grubu diyebiliriz.

Dördüncü grup, listenin sonu, arkadaşlık skalasının dip noktasıdır.  Sevindiğiniz zaman üzülürler, üzüldüğünüz zamansa sevinirler. Evliliğinizden, üniversiteyi kazanmanıza; işinizden, arabanızın modeline kadar hayatınızdaki her güzel şeyi bıkmadan usanmadan kıskanırlar. Üzüldüğünüzdeyse, insanlık dışı bir mutlulukla gülümserler.

Ayaktaysanız, ayağınızın kaymasını isterler. Ayağınız kayarsa, düşmenizi beklerler. Düştüyseniz, vurmak isterler. Bu grup, gerçekten size zarar verir, çevrenizdekilere olan güveninizi kökünden sarsar. Bu gruba Tatsız Kişiler grubu diyeceğiz.

Tatsız Kişiler‘in bir kısmı, duygularını açıkça belli eder. Bu can sıkıcı olsa da, size çok zarar vermez. Gardınızı alıp, onlardan uzak durabilirsiniz. Bir kısmı ise, herkesten daha yakınınızda durur, sürekli “-mış gibi” yapar. Sevindiğinizde, sevinmiş gibi; üzüldüğünüzde, üzülmüş gibi… Dostlar grubu’nuzun içine sızan Tatsız Kişiler’den uzak kalabilmek, gerçekten ustalık ister.

Bahsettiğimiz 4 grubu, yakınınızda bulundurmanız gerkmesine göre tekrar sıralayalım:

Dostlar
Olağan Arkadaşlar
Sanki Yoklar
Tatsız Kişiler

Bütün mesele, DOST’taki Dostlar’ınızın sayısını arttırmaktır.

Sizi Dostlar’ı olarak görenler arttıkça, sizin Dostlar’ınız da, ister istemez artacaktır.

Çünkü insanlar, çevrelerine göre şekillenirler. Çevreleri de, onlara göre şekillenir.

Bu tablonun neresindesiniz?

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. hijacker dedi ki:

    güzel değerlendirmeler. DOST kendi içinde de bölünüyor mesela tatsızlar tek çeşit de değil.. pasif ve aktif tatsızlar vardır. pasifler sizin için kötü hisler beslerler sadece aktif tatsızlar sizin kötülüğünüz için “harekete geçebilir”lerdir. aynı şekilde gerçek dostlar da pasif ve aktiftir. pasif dostlar sevinçleri paylaşabilendir. aktifler senin için sevinç üretirler.