Mutlu İnsanların 9 Ortak Özelliği

Herkes mutlu olmak ister.

Bu yüzden son yıllarda mutluluğun formülü bilimsel açıdan da dikkat çeken bir konu haline geldi. Araştırmacıların gelişen toplumlar ve bireyleri konu alan “dünya üzerinde mutluluk”  ve “pozitif psikoloji” ile ilgili yazmaya başladıkları bu raporlar herkesin dikkatini çekip popüler olmaya başladı.

Bu noktada birtakım davranışlar, tutumlar ve seçimlerin mutlulukla az-çok alakası olduğunu hepimiz biliyoruz aslında.

Araştırmacılar mutluluğun %40’lık kısmının kontrolümüz altında olduğunu, geriye kalan büyük diliminin ise kalıtımsal ve dış etkenler çevresinde geliştiğini düşünüyorlar. Bu da demek oluyor ki hepimiz kendi mutluluğumuzu kontrol altında tutabiliriz.

Peki bilim tarafından desteklenen mutlu insanların taşıdığı 9 benzer özellik ve davranışlara göz atmaya, mutluluğunuzu kontrol altına almaya ne dersiniz?

1- İlişkiler mutluluk için esas noktadır. 70 yıldan uzun bir süredir yüzlerce insan üzerinde yapılan büyük bir araştırma gösteriyor ki, mutlu ve sağlıklı olan insanlar, sonsuz güven duydukları çevreleri tarafından desteklenen oldukça güçlü ilişkilere sahipler.

(Kaynak: The Harvard Study of Adult Development)

2- Paranın satın alamayacağı şeylerden biri zamandır. Araştırmalar bizlere mutlu insanların daha fazla para kazanmak yerine içerisinde bulundukları anların kıymetini bildiklerine dair önemli ipuçları veriyor. Bu çerçeve dahilinde hayata bir adım daha yaklaşmaya çalışmak bile insanları daha fazla mutlu etmeye yeter gibi görünüyor.

(Kaynak: Business Insider)

3-  Mutlu insanlar, faturalarını ödemek için yeterli paraya sahip olur. Araştırmalar, insanların refah düzeyinin yaklaşık 75.000 dolarlık bir yıllık maaş seviyesine kadar yükseldiğini ortaya koydu. (Bu rakam, muhtemelen yaşam standartlarınıza bağlı olarak değişebilir.)

(Kaynak: Proceedings of the National Academy of Sciences)

4- Görülen, hissedilen herşey için şükredebilmek, mutlu insanların evrenin sonsuz güzelliklerinden daha çok tad alabilmelerini ve mutlu kalmalarını sağlıyor.

(Kaynak: Journal of Personality and Social Psychology)

5- Şefkatli olmak mod yükselten davranışlardandır. Arkadaşlarınızı havaalanına götürebilir veya öğleden sonra onlarla gönüllü olarak vakit geçiebilirsiniz. Bazı araştırmalar, bu tür eylemleri gerçekleştiren kişilerin daha mutlu olduklarını ortaya koyuyor.

(Kaynak: Review of General Psychology)

6-  Spor veya egzersiz esnasında terlemek kalori yakmaktan daha fazlasını ifade edebilir. Araştırmalar düzenli olarak devam eden fiziksel aktivite düzeylerinin, daha fazla mutluluk seviyesine ulaştırdığını gösteriyor. Aynı zamanda egzersiz yapmak bazı zihinsel hastalıkların belirtilerini hafifletmeye yardımcıdır.

(Kaynak: American Psychological AssociationBMC Public Health)

7- Maddi olan birçok şeyden daha değerli olan şey eğlenmektir. Mutlu olan insanlar paralarını yeni şeyler deneyimleyebilmek için harcayan kişilerdir. Araştırmacılar, yeni deneyimler edinmek için harcanan paranın (örneğin kaya tırmanışı yapmak için ayakkabı almak veya yeni şeyler öğrenmek için satın alınan bir kitap gibi) mutluluğu artırabileceğini söylüyorlar.

(Kaynak: Psychological ScienceJournal of Consumer Psychology)

8- Şu anda yaşadığımız anın içinde olabilmek mutlu olmamıza yardımcı oluyor. Binlerce makale “tam farkındalık meditasyonu” adı verilen dinlenme yöntemini uygulayan kişilerin daha iyi bir yaşam deneyimlediğini gösteriyor.

(Kaynak: Journal of Clinical PsychologyJournal of Personality and Social Psychology)

9- Arkadaşlarla geçirilen zaman kaliteli geçirilmiş zamandır 🙂 Çevrenizde sürekli etkileşimde bulunduğunuz insanlarla kurduğunuz iletişim de mutluluk verebilir ama kankalarınız yani en yakın dostlarınızla geçirdiğiniz zamanın mutluluğunuz üzerinde daha büyük etkisi olacağını göz ardı etmek mümkün değildir.

(Kaynak: Social Psychology Bulletin)

Kaynak: Business Insider

Sevebilirsin...