Fiber Optik Kablolar Deprem Dedektörü Yerine Geçiyor

Gelecekte depremleri tespit etmek için geniş bir detektör ağına veya gönüllü ev sahiplerine ihtiyacınız olmayabilir. İnternet erişiminizi sağlayan hatlar bu işi rahatlıkla görebilir. UC Berkeley’deki araştırmacılar, fiber optik kablolardaki titreşimle sismik aktivite tespit eden bir teknoloji geliştirdiler. Lazerli kontrolörler kablodaki bozulmaları izlemekte ve titreşimlerin büyüklüğü ve yönü hakkında bilgi göndermektedir. Sistem, yalnızca farklı sismik dalgaları saptamakla (ve böylece tehdidin ciddiyetini belirlemekle) kalmaz, ayrıca gözden kaçabilecek çok küçük veya sınırlı alandaki depremleri tespit edebilir.

Fiber optik detektörler tamamen yeni değildir; ancak daha önce çimentoyla kaplamak, bir yüzeye yerleştirmek ya da zemine temas ettiğinden emin olmak (sinyaldeki parazitlerin fark edilmesini kolaylaştırmak için) gibi kısıtlılıkları olan, sese duyarlı algılayıcılar etrafında yoğunlaşılmıştır. Stanford araştırmacılarının geliştirdikleri yeni yöntemle buna ihtiyaç duyulmuyor, plastik borularda bulunan mevcut fiber kabloları bu iş için yeterli oluyor. Hazır bir ağ üzerinden çalıştıklarından, bu dedektörleri uygulamak oldukça kolay ve ucuz olmalıdır.

Bunu hayata geçirebilmenin elbette bir çok zorluğu da var. Çalışma alanı fiber ağının büyüklüğü ile sınırlı, bu nedenle herhangi bir fiber optik ağı içermeyen kırsal alanlar bunun dışında kalabilir. Üstelik çalışmanın denendiği alan, Stanford Üniversitesi çevresindeki 3 millik bölge… Yani neresinden bakarsanız biraz mütevazi bir çap. Ülke çapında olmasa bile, tüm şehir boyunca bir sensör ağı çalıştırmak çok daha cesaret kırıcı şekilde sonuçlanabilir. Bununla birlikte, bu fikir yine de sadece bu iş için kullanılacak sensörleri yaygınlaştırmaktan çok daha makul olabilir ve hattın her bir parçasından veri gelmesiyle elde edilen kesin hassasiyeti ile, daha önce bir seçenek olmamış deprem verilerini sağlayabilir.

Kaynak: Engadget

Sevebilirsin...