Dev Penguen

Dev Penguen

Belgesellerde seyrederken, Büyük İmparator Pengueninin gerçek boyutlarını anlamamız kolay olmuyor: Aslında ortalama olarak 1 metreden uzunlar ve 45 kilogram ağırlığındalar!

Günümüz şartlarında bu ölçüler bir hayvan için oldukça iri sayılabilir. Ama geçmişte yaşayan bir penguen cinsinin yanında, aslında kısa bile sayılırlar.

İmparator penguenlere güle güle deyin: Karşınızda dev penguen! Antartikada kısa süre önce gün yüzüne çıkarılan fosiller, bir zamanlar bu bölgede belki de tarihin en büyük penguenlerinin yaşadığını gösterdi. Fosillere göre bu penguenin uzunluğu tam 2 metreydi ve ağırlığı 115 kilogramı aşıyordu!

Palaeeudyptes klekowskii adı verilen bu penguenin, 37 – 40 milyon yıl önce yaşadığı tahmin ediliyor. Onların yaşadığı dönemde, Antartika kıyıları boyunca 10-15 çeşit canlının bir arada hayatlarını sürdürdüğüne inanılıyor.

Resmi büyütmek için üzerine tıklayın.

Araştırmanın yapıldığı bölge, yaklaşık 40 milyon yıl önce şimdikine göre daha ılıman bir iklimi olduğu sanılan Seymour Adası. Bir süredir adadan binlerce penguen kemiği elde eden araştırmacılar, ilk defa bir penguenin neredeyse tam iskeletine ulaşmışlar. Boy ve ağırlık hesaplamaları da bu iskelete göre yapılmış.

Penguenlerin boyutları büyüdükçe, suyun altında kalabilme sürelerinin de arttığı biliniyor. Buna göre, Dev Penguen’in neredeyse 40 dakika suyun altında kalabildiği hesaplanmış.

Elbette sadece kemik kalıntılarına bakılarak yapılan hesaplamaların ve çizimlerin çok yanıltıcı olabildiği geçmişte defalarca görüldü. Üstelik nesli tükenmiş penguenlerin kemik yapılarının bugünkülerden farklı olması da tahminlere temkinli yaklaşmayı gerektiriyor.

Yine de Michael Jordan gibi bir basketbolcudan uzun bir pengueni hayal etmek bile insanı fazlasıyla heyecanlandırıyor.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. Ayça dalkilic dedi ki:

    Penguenleri cok severim.Emekleriniz için teşekkürler.