3D Tavuk butu

3D Tavuk butu

Tom & JerryKüçükken çizgi-filmlerde ve büyükken de animasyon filmlerinde gördüğümüz o iştah açıcı butları canımız kim bilir ne kadar çekmiştir. O şekilde bir but gerçekte yok elbette. O yüzden biz de film yapımcıları gibi butu CG (bilgisayar grafiği) olarak yapacağız. Bunun için aşağıdaki yolu takip etmemiz gerekiyor:

  • Yeni bir Maya dosyası açıyoruz.
  • Modeling moduna getiriyoruz. İleride yapacağımız extrude işleminin kolaylığı için Polygons> Tool Options> Keep Faces Together‘ın seçili olduğundan emin olalım.

  • Üstteki menüden Create> CV Curve Tool diyoruz. Bu araç Maya’da hacimsiz çizgiler çizmemizi sağlıyor. Bu aracı bir obje için yol çizme ve şekil oluşturma gibi işlerde kullanabiliyoruz. Şimdi bu araç ile resimdeki gibi bir şekil çiziyoruz.
    Tavuk butu 1
  • Sonra menüden Surfaces> Revolve‘un yanındaki kutucuğa tıklayıp çıkan penceredeki değer ve seçenekleri resimdeki gibi ayarlıyor ve Revolve diyoruz. Bu yöntemle çizdiğimiz şekilden resimdeki gibi 360 derecelik bir cisim elde ediyoruz.
    Tavuk butu 2
  • Şekli beğenmezseniz, çizginin üzerine geliyor ve farenin sağ butonuna basılı tutuyoruz. Çıkan seçeneklerden Vertex seçeneğinin üzerine gelip fareyi bırakıyoruz. Çizgi ve cisim şekildeki hâli alıyor. Burada çizgi, noktalar hâlinde. Bu noktalarla oynayarak istediğimiz et şeklini verebiliriz.
    Tavuk butu 3
  • Et cismini Ctrl + d ile duplicate ediyoruz (çiftliyoruz) ve elde edilen ikizi kenara çekiyoruz. Diğer cismi ve çizgiyi Edit> Hide Selection diyerek saklıyoruz. (Bunu yapmamızın sebebi sakladıklarımız birbiriyle ilişkili olması ve yapılan ufak değişiklerin yıkım olabilmesi. Saklayarak onları bozulmalardan korumuş oluyoruz.)
    Tavuk butu 4
  • Butun et kısmını hâllettik. Et üzerinde detaya girmeden önce kemiği de yapalım isterseniz. Bunun için bir küp oluşturuyoruz. Bu küpün yüksekliğini artırıp küpe resimdeki değerleri veriyoruz.
    Tavuk butu 5
  • Daha sonra kemiğe sağ tıklayıp Face(yüz)‘i seçiyoruz. Cisim resimdeki gibi bir hâl alıyor. Resimde seçili görünen yüzleri seçerek bunları extrude’luyoruz. Resimde belirtilmiş sarı çembere tıklıyoruz. Okları oynatarak yeri ve kutucukları oynatarak büyüklüğünün değiştiriyoruz.
    Tavuk butu 6
  • Aynı işlemi hemen yan tarafa uyguluyoruz. Bu şekilde oluşan cismi kemiğe benzemesine özen gösteriyoruz. Sağ tık + vertex ile cismi noktalı şekle getiriyoruz.
    Tavuk butu 7
  • Üstten görünüşte kemiği bu şekilde değiştiriyoruz.
    Tavuk butu 8
  • Elde ettiğimiz et ve kemiği işaretli butona (Smooth) tıklayarak yumuşatıyoruz.
    Tavuk butu 9
  • Butumuz hazır ama çok da gerçekçi bir görünümde değil. Böyle pürüzsüz bir et ve kemik yok elbette. Gerçekçi görünümü sağlamanın en pratik yolu Sculpt Geometry Tool‘u kullanmaktır. Bu araç bize yüzeyleri yükseltme, alçaltma ve yumuşatma gibi imkanlar sunar. Biz de bunun için bu aracı kullanacağız. Aracı seçmeden önce değişiklik yapacağımız cismi seçmeliyiz. İsterseniz etten başlayalım. Önce eti seçiyoruz, ardından da aracımızı. Aracın ikonuna çift tıklayarak ayarların açılmasını sağlıyoruz.
    Tavuk butu 10
  • Buraya resimdeki değerleri giriyoruz. Pull (yükseltme) seçeneğini seçiyoruz. Aracın büyüklüğünü de klavyedeki “B” tuşuna basılı tutarak topaç ileri geri hareket ettirerek değiştiriyoruz.
    Tavuk butu 11
  • Et parçasının üzerinde istediğimiz kısımlara tıklayarak, ette resimdeki gibi değişiklikler yapıyoruz.
    Tavuk butu 12
  • Aynısını kemiğe uyguluyoruz.
    Tavuk butu 13
  • Burada kemiğin ucundaki çıkıkları belirginleştirmek için ayrıca Push (alçaltma) seçeneğini seçerek tam ortasına tıklayarak orayı çöktürüyoruz.
    Tavuk butu 14
  • Şekiller pek iç açıcı değil. Et sivilceli, kemik de kırıklı gibi. Bunu düzeltmek için Smooth (yumuşatma) seçeneğini seçiyor ve daha önce öğrendiğimiz yolla (B + topaç hareketi) aracımızı büyütüyoruz. İki cismi de teker teker ve tamamen elden geçiriyoruz. Basılı tutarak fareyi hareket ettirmek suretiyle bu işlemi daha hızlı yürütebilirsiniz.
    Tavuk butu 15Tavuk butu 16
  • Elde ettiğimiz kemiği, etin içine girmiş gibi bir pozisyona getiriyoruz.
    Tavuk butu 17

İşte 3 boyutlu tavuk butumuz.

3D Tavuk butu

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...

2 Yanıt

  1. NAZMI AGA dedi ki:

    Eline ve bilgine sağlık agam. yeni çalışmalarını beklıyoruz.Yeni öğrenmeye başlıyan ve zorlanan biri olarak yazıyorum. çalışmanı çok iyi ve anlaşılır anlatmışsın teşekkür ederim.

  1. 27 Ağustos 2008

    3 Boyutlu Tavuk Butu Çizme…

    Çizgi filmlerde gördüğümüz o iştah açıcı tavuk butunun 3 boyutlu grafiğini çizmek isterseniz bu yazıyı okumalısınız. Maya adlı yazılım kullanılarak çizilmiş bu grafik resimlerle adım adım açık bir biçimde anlatılmış….