Havuzda Ne Kadar İdrar Var?

Havuza atlamadan önce suda idrar olup olmadığını düşünenlerden misiniz? Çok düşünmeyin, çünkü var. Asıl soru, ne kadar idrar olduğu…

Bu ay Amerikan Kimya Derneği Dergisi’nde (Journal of the American Chemical Society) yayınlanan bir çalışmaya göre büyük bir yüzme havuzunda 20 galon (yaklaşık 76 litre) idrar bulunuyor. The Guardian’a göre bunu test edebilmek için araştırmacılar paket gıdalarda bolca bulunan ve vücuttan değişime uğramadan çıkan yoğun yapay tatlandırıcıyı kulandılar. Araştırma için, 31 farklı havuzdan alınan 250 örnek incelendi.

20 galon (yaklaşık 76 litre) çok gelebilir, ancak unutmayın bu 220.000 galonluk (yaklaşık 832.790 litre) bir havuz için hesaplanan rakam. Çalışmalara göre, jakuzilerdeki idrar miktarı daha yüksek. Bir otel jakuzisinde yapılan incelemede en kötü havuzdan bile üç kat fazla tatlandırıcı, yani 3 kat fazla idrar bulundu.

Ama havuz suları klorlanıyor değil mi? Klorun idrarı öldüreceğini düşünüyorsanız işte kötü haber:

İdrar steril olsa da, idrarın içindeki maddelerin — üre, amonyak, kreatinin — dezenfektanlarla kimyasal reaksiyona girerek DBP (Disinfection by-product — Dezenfektan Yan Ürünleri) adıyla bilinen maddelere dönüştükleri ve bunların da göz ve solunum yollarını tahriş edici etkilerinin olduğu biliniyor. Profesyonel yüzücü ve havuz çalışanları gibi uzun vadede bu bileşimlere maruz kalmak astıma sebep olabiliyor.

İyi haber ise araştırmacılar gelecekte tatlandırıcı testini havuzlardaki idrar miktarını ölçmek için kullanabileceklerini düşünüyorlar. Bu ölçüm, hijyen seviyesini belirlemede kullanabilecek. Ancak şimdilik havuzlar konusunda dikkatli olmaktan ve neyin içine girildiğinin farkında olmaktan başka çare yok.

Ayrıntılar için linke tıklayınız (İngilizce).

Kaynak: Lifehacker

WoW

zamanının çoğunu hukuk fakültesinde geçiriyor.

Sevebilirsin...