İğnesiz Şırıngalar

İğnesiz Şırıngalar

Aşılar ve iğneler her yaştan hemen her kişinin korkulu rüyası olagelmiştir. Ürkütücü görüntüleri ve can yakmalarıyla bu özelliği de hak ediyorlar. Tıpta gelişmeler arttıkça bu tür korkuların ve tehlikelerin azalacağını tahmin ediyorum. İşte bu alanda önemli bir gelişme:

Evet, aynı şırınganın kaynatılıp kaynatılıp bir çok kişide kullanıldığı günleri geride bıraktık. Ancak şırınga gibi, tıbbî müdahalelerde sıkça kullanılan bir aracın, insanların çoğunda rahatsızlık uyandırması, ciddiye alınması gereken bir problem. Bunun dışında, Tip I diabet gibi sürekli enjeksiyona ihtiyaç duyulan kronik hastalıklarda, iğneler sebebiyle enfeksiyon kapılması ihtimali ve iğnelerin dokuları zedelemesi gibi sıkıntılarla karşılaşılıyor.

Bu problemleri önlemek için bilim dünyasında pek çok çalışma yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Bazı bilim adamları, ilacı iletmek için hava basıncı veya gazları kullanmaya başladı. Böylece şırınga iğnelerinden kurtulmak mümkün oluyordu. Ancak bu şırıngalar oldukça hantal ve pahalılardı.

Oysa şırınganın basit, hafif ve ucuz olması gerekiyordu.

Japon bilim adamı Yoshio Oyama, bu konu üzerine bir buluş yaptı: İğnesiz şırınga. Oyama, bulduğu şırınganın daha basit olduğunu söylüyor. Çünkü ampul şeklindeki bu şırınga, içindeki sıvıyı iğne olmadan doğrudan iletiyor. Ucu da, yapımında plastik kullanıldığı için kolay ve güvenli bir şekilde kırılabiliyor. Üstelik maliyeti de, benzerlerinden oldukça az oluyor. Oyama ekliyor:

“Herkesin bildiği gibi ilaçlar ampullerle taşınıyor ve kişiye zerk etmek için şırınga ile buradan çekiliyor. İlacı zerk etmek için sadece ampulün kullanılması belki de en kullanışlı yol.”

Videosunda görebileceğiniz gibi gerçekten çok pratik, basit ve ekonomik bir yol. Üstelik birden fazla kullanılma ihtimali de yok. Yani son derece güvenli.

Oyama ve onun iş ortağı TechnoVision CEO’su Masaio Nakagawa, Singapur’da Mother’s Kiss (Anne Öpücüğü) isimli bir kuruluş kurduklarını ve gelirleri yararlı işler üzerinde uğraşan diğer kuruluşlarla paylaştığını dile getirdi.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...