Kariyer Gelişiminizin Kontrolü Elinizde!
Artık kariyer gelişiminde “kendin hallet” dönemindeyiz. Şirketler yıllardır personellerine verdikleri eğitimleri yavaş yavaş kaldırmaya başladılar. Bunun sebebi, çalışan insanların sık sık iş değiştirmeleri yüzünden (insanlar bir şirkette artık ortalama 4 yıl çalışıyorlar) işverenlerin, muhtemelen yakın gelecekte ayrılacak olan çalışanlarına yatırım yapmak istememeleri. Dolayısıyla işverenlerin, çalışanlarına eğitim verme konusundaki görüşlerinde büyük bir değişiklik oldu. Örneğin, 90’larda, PepsiCo’da çalıştığım 11 yıl içerisinde, “kişisel gelişim” şirketin bir lütfu olarak görülürdü.
Ne yazık ki günümüzde şirketler, bilinçsiz bir şekilde çalışanlarının potansiyellerine ulaşmalarına engel olarak kariyerlerini kötü etkiliyor ve bu şirketin verimliliğini de düşürüyor. Bu soruna yöneticiler de çare olamıyorlar çünkü kendi eksiklerini kapatmaktan diğer insanlara sıra gelmiyor. Hatta yöneticilerin kendilerini, 67 maddelik yönetim becerileri alanında değerlendirmeleri istendiğinde en düşük puan verdikleri beceri “başkalarını geliştirmek” olmuş.
Aslında şirketler çalışanlarının kariyerlerini geliştirmeleri için çok fazla şey yapabilir: hızlı geri bildirim, şeffaf bir şekilde belirlenmiş performans kriterleri, çalışanın kendisini geliştirmesine yardımcı olacak açık geri bildirimler sağlamak ve yöneticilere kaynak ve yetki vererek, çalışanların gelişimini öncelikli hale getirmek. Fakat gerçekte yük çalışanın omzunda. Çalışanların zayıf yönlerini bularak eksik oldukları noktaları kapatmaları ve yeteneklerini geliştirmeleri gerekiyor.
Sayacağımız 6 madde ile kariyer gelişimini kontrolünüze alabilirsiniz:
Nasıl Değerlendirildiğinizi Anlayın: Sizin pozisyonunuz için başarı ne demek? İşinizle ilgili hedefleriniz ve başarı ölçüleriniz neler? Bunları en iyi şekilde belirlemenizin yolu yöneticinize danışmaktır ancak bu mümkün değilse hedeflerinizi ve performans göstergelerinizi kendiniz belirleyip bir yere not alın. Daha sonra patronunuzla bunları konuşarak onun onayını alın ve bir yerde konusu açıldığında konuya dahil olup, doğru yolda olduğunuzdan emin olun.
Eksik Noktalarınızı Giderin: En iyi performansa sahip olan çalışanlar daima öğrenirler, uyum sağlarlar ve patronlarından, iş arkadaşlarından ve daha kıdemli oldukları kimselerden geri bildirim alırlar. Eğer patronunuz geri bildirim konusunda girişken değilse sohbeti siz başlatın. Bir sunumdan ya da büyük bir toplantıdan sonra konu ile ilgili başarılı olan bir şeyden bahsedin ve daha sonra geliştirebileceğiniz bir konu ile ilgili tavsiye isteyin. İşleri basit tutmak iyidir; çoğu insan aynı anda sadece bir alanda kendini geliştirebilir. Patronunuzu dinleyin ve verdiği tavsiye için teşekkür edin.
Öğrendiklerinizi Notlandırın: Öğrendiklerinizin güncesini tutarak geri bildirim alabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Pozisyonunuzla ilgili geliştirmeniz gereken maddelerin bir listesini çıkarın ve kendinizi değerlendirin (şahsi kanaatiniz veya güvendiğiniz birinin görüşleri vasıtasıyla). Örneğin marka reklamcısıysanız, kendinize reklamcılıkta A, fiyat analizinde B+, ticaret reklamcılığında C vermiş olabilirsiniz. C’lere odaklanarak eksiklerinizi kapatın. Daha önce sizin işinizi yapmış birisiyle konuşmak ve geri bildirimde bulunmasını sağlamak öğrenme sürecinizi hızlandırabilir.
Üst Seviye Yöneticilerinizin Dikkatini Çekin: Sıkı çalışarak CEO’nuzun gözüne girmeniz düşük bir olasılık. Dolayısıyla sorumluluk projelerinde gönüllü olmak, şirket etkinliklerinde aktif rol almak gibi faaliyetler ile şirketin ileri gelenleriyle dirsek teması kurup, katkılarınızla akıllarında yer edinebilirsiniz.
Şirketinizde Önemi Artan Bir Alanda Uzmanlaşın: Çalıştığınız şirket Yapay Zeka, Nesnelerin İnterneti ya da Bulut Bilişim gibi yeni teknolojilerde günceli yakalayamamış ve verimliliği düşmüş olabilir. Gelişen bir alanda, şirketinizdeki uzman siz olun. Araştırma yapın, literatürü tarayın, konferanslara katılın ya da o konuda yazılar yazın. Yeni gelişen bir alanda uzmanlaşmak terfi almanıza ve kendinize çeşitli alanlarda kariyer olanakları sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Danışabileceğiniz ve Size Rehberlik Edebilecek Bir Uzman Bulun: Kıdemli birinin bakış açısı çok değerlidir ancak kıdemli birine gidip “Bana rehberlik yapabilir misiniz?” derseniz olumlu bir cevap alamayabilirsiniz. Daha rahat bir ortamda tanışmayı deneyin: şirketinizdeki kahve dükkanında, şirket pikniğinde ya da düzenlenen başka bir aktivitede. Hedeflediğiniz kişi hakkında bilgi sahibi olun ve uzmanlık alanları hakkında güzel sorular sorun. Eğer konuşmanız iyi giderse, şu cümleyi duymanız çok olasıdır: “Eğer yardımcı olabileceğim bir konu olursa beni haberdar et”. Birkaç hafta sonra diyaloğunuzu geliştirmek ve “muhabbetinizi devam ettirmek” için kahve içmeye davet edin. Danışmanlık ilişkisi bundan sonra doğal bir şekilde gelişecektir.
Kaynak: Harvard Business Review