Elektriklerin Uzun Süre Kesildiği Nasıl Anlaşılır?

Elektriklerin Uzun Süre Kesildiği Nasıl Anlaşılır?

Dünya üzerinde doğal felaketlerin gittikçe arttığının sanırım farkındasınız. Büyük doğa olaylarında bölgeden tahliye edilmek veya en azından evden ayrılmak durumunda kalma durumu çok sık yaşanabiliyor. Hadi felaket tellallığı yapmayalım, tatil için evden uzun süreli ayrıldığınızı düşünelim. Eve geri döndüğünüzde elektriklerin açık olduğunu görüyorsunuz. Peki siz yokken uzun süreli bir elektrik kesintisi yaşanmış olabilir mi? Bu, en çok buzdolabında bıraktığımız yiyeceklerin durumunu anlamamız konusunda önemli. Çünkü uzun süreli kesintiler sonrasında elektrikler tekrar geldiğinde, buzdolabı yeniden çalışmaya başlıyor ve içindeki yiyecekler yeniden soğuyor. Bu sebeple, yiyecekleri kontrol ettiğinizde, daha önce sıcaklığa maruz kalıp kalmadıklarını anlamanız mümkün olmuyor.

Bunu anlamanın çok çok kolay bir yolu var aslında: Bir bardağı suyla doldurun, donana kadar buzlukta bekletin, sonra üzerine bir madeni para koyun. Buzu öylece bırakın ve geri geldiğiniz zaman kontrol edin. Bu kadar!

Ne olacağını çoktan anlamışsınızdır ama biz de açıklamış olalım: Eğer para yeni donmuş bir bardak buzun dibindeyse, elektrikler kaptaki buzu eritecek kadar yeterli süre kesilmiş, para bardağın dibine düşmüş. Elektrikler gelmiş ve tekrar suyu dondurmuş. Aksine, eğer para bıraktığınız yerdeyse elektrikler gitmemiş veya kısa süreliğine gitmiş demektir.

Basit bir numara ama işe yarar. Bardaktaki buzun eriyeceği kadar süre elektrikler gitmişse — ki bu izolasyonu tam bir buzdolabı için çok uzun bir süre demektir — ve elektrik geri gelmişse, yiyecekler saatlerce oda ısısında kalmasına rağmen buzdolabının içerisindeki yiyecekler ilk bıraktığınız kadar soğuk olabilir. Parayı bardağın dibinde bulmak, bozulmuş yiyecekleri yememeniz ve dolaptakileri atmanız için iyi bir gösterge olabilir. Unutmamak gerekir ki, buz kütlesi su üzerinde yüzer, yani elektrikler gittiğinde buzun tamamı değil de bir kısmı erimiş olabilir. Parayı buzun üzerinde bulmanız her şeyin yolunda olduğunu garanti etmez. Şüphe ettiğiniz yiyecekleri atın.

Her halükarda, kısa kesintilerde buzdolapları yiyecekleri taze tutmayı başarabilirler. Ama eğer para bardağın dibindeyse, ciddi problem var demektir.

Evden uzak kalacaklar için basit ama iş görür bir yöntem…

Kaynak: Hello Giggles

WoW

zamanının çoğunu hukuk fakültesinde geçiriyor.

Sevebilirsin...