Mutlu İnsanların On Sırrı

Mutlu İnsanların On Sırrı

(Photo Credit: glamz, deviantart.)

Bazı insanlar, neredeyse her zaman mutludur. Bunları çevrenizde kolayca fark edebilirsiniz. Girdikleri her ortamda, pozitif enerjileriyle ortalığı ısıtır, çevrelerindeki herkesi mutlu etmeyi başarırlar. Şaşırtıcı derecede enerjik, ama bir o kadar da olgundurlar.

Herhalde hepimiz, böyle bir insana dönüşmek istiyoruz. Bu yazımızda, mutlu insanların hayatlarındaki on kuralı, meşhurların sözleriyle birleştirerek açıklayacağız.

1. Mutluluk, Kendiniz Olmaktır

“Hangi durumda olursam olayım, mutlu ve keyifli olmaya çalışırım. Anladığım kadarıyla, hissettiğimiz mutsuzlukların ve acıların çoğu, içinde bulunduğumuz durumlardan değil, kendi yapılarımızdan kaynaklanır.”
– Martha Washington

Mutlu insanlar, çok zor durumlarda bile neşeli kalmayı başarabilenlerdir. Neşe karakterinizin bir parçasıysa, yaşadıklarınız çoğunlukla bunu değiştiremez.

2. Mutlu Olmak Sizin Görevinizdir

“Diğer insanların sizin yerinize mutlu olmasını beklemeyin. Yalnızca siz kendinizi mutlu edebilirsiniz.”
– Alice Walker

“Mutluluk kargosu”nu taşıyan elemanı beklemek kadar can sıkıcı bir şey yok. Neden mi? Çünkü böyle birisi yok! En iyisi siz kendi mutluluğunuzu kendiniz taşıyın ve beyhude bekleyişlerden kurtulun.

3. İtidal, Mutluluk Getirir

“Hayatımızın her anını zirvede geçirmeyi beklersek, mutlu olamayız. Mutluluk, her anımızı yoğun yaşamak değil; dengeli, düzenli ve ritimli bir hayat sürmektir.”
– Thomas Merton

“Daha mutlu olsaydım!” diye hayıflanarak geçirdiğiniz dakikalar, sizi daha da mutsuz yapar. Anlık zevklerin peşine düşmek yerine, ömür boyu devam edecek kalıcı mutluluğun peşinde olun.

4. Mutluluk, Hatıralarınızda Saklı Değildir

“Mutluluğun bir numaralı formülü: Geçmişi uzun uzun düşünmekten uzak durmak.”
– Andre Maurois

Geçmişteki güzel anları hatırlamak sizi kısa süre için mutlu edebilir. Ama mutluluğun kaynağı, “içinde bulunduğunuz an”dır. Maziyi mesken tutmak, bugünü değiştirmez. Bu sebeple bugün mutlu olmak istiyorsanız, bugün bir şeyler yapmalısınız. Geçmişteki üzüntüler hatırınıza geliyorsa da, onları unutmaya çalışın. Sizi bugün de mutsuz etmelerine izin vermeyin.

5. Mutluluk, Heveslerinizde Saklı Değildir

“Gelecek: İşlerimizin yolunda gitiği, arkadaşlarımızın gerçek olduğu ve kesinlikle mutlu olacağımız dönem.”
– Ambrose Bierce

Şeytanın Sözlüğü isimli kitabın yazarı Ambrose Bierce, mutlu olmanın yolunu bilenlerden: Geleceğinden bile emin olmadığınız geleceğe fazla anlam yüklemeyin. (Kinayeli konuşmayı de biliyormuş anlaşılan). Gelecekle ilgili hevesleriniz ve ümitleriniz olması hoş, ama şu anda mutlu olmanız daha güzel.

6. Mutluluk Bulaşıcıdır

“Mutlu olan kişi, çevresindekileri de mutlu eder.”
– Anne Frank

Bu gerçek: Karşınızdakine gülümsemeniz, onların kendilerini mutlu hissetmelerine yol açıyor. Nereye giderseniz gidin, mutluluğunuzu diğerleri ile paylaşın ve eğer mümkünse, hep mutlu insanların arasında bulunun.

7. Kıskançlık Mutluluğu Yok Eder

“Mutlu olmanın sırrı, elinde olmayanlara bakmak yerine, elinde olanlara şükretmek ve onları sevmektir.”
– Woody Allen

Hayatını, elindekilerden daha fazlasına sahip olmadığı için üzülmekle harcayan bir insan, asla mutlu olamaz. Kıskançlıktan vazgeçerseniz, daha kolay mutlu olursunuz.

8. Mutluluk Satın Alınamaz

“Para insanı mutlu etmez… ama herkes bunu deneyerek görmek istiyor.”
– Zig Ziglar

“Para ile mutluluk olmaz.” sözü kulağınıza klişe gibi gelebilir. Ancak her özlü sözde olduğu gibi, bu sözün altında da derin bir tecrübe yatıyor: Daha fazla para harcayarak daha mutlu olamazsınız!

9. Mutluluk Kıyaslanamaz

“Dişi ağrıyan bir kimse, dişi sağlam olan herkesin mutlu olduğunu sanır.”
– George Bernard Shaw

Diğerlerinin sizden daha mutlu olduğu kuruntusuyla mutsuz olmadan önce, herkesin kendine göre problemleri olduğunu düşünün. Hayat bu. Kendi mutluluğunuzu bir başkasıyla kıyaslayacağınıza, kendi mutsuzluklarınızla kıyaslayın. Birden, aslında her şeyin düşündüğünüz kadar kötü olmadığını fark edeceksiniz.

10. Mutluluk, Sevmek ve Sevilmektir

“Eşiniz iyiyse, mutlu olursunuz; eğer kötüyse filozof olursunuz.”
– Sokrat

Mutluluğun en kestirme yolu, sevdiklerimizle bir arada bulunmaktır. Onların da bizi, bizim onları sevdiğimiz gibi karşılıksız olarak sevdiklerini bilmek mutluluk verir.

Lifehack’te yayınlanan 18 Timeless Secrets of Happy People yazısından tercüme edilmiştir.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...