Mars’ta Gün Batımı

Mars’ta Gün Batımı
Dünya üzerinden harikulade gün batımı manzaralarına aşinayız. Peki Kızıl Gezegen Mars’ın yüzeyinden bir gün batımı manzarası seyredebilecek olsaydık, nasıl bir manzarayla karşılaşırdık?

Neyse ki, bu sorunun cevabını vermek için hayal gücümüzü zorlamamız gerekmiyor.

2005’te NASA‘nın Spirit isimli aracı, güneşin Mars’taki Gusev kraterinin kenarından batışını görüntülemeyi başardı. Fotoğraf, aracın Mars yüzeyindeki 489. iş gününde, saat 6:07 civarında çekildi. Mars, dünyaya göre güneşten daha uzakta olduğu için; fotoğrafta güneş, dünyadan görüldüğünün üçte ikisi büyüklüğünde görünüyor. Ön plandaki kayalık bölge, “Jibsheet” adı verilen kaya çıkıntısı. Fotoğrafın çekildiği haftalarda, Spirit bölgede incelemeler yapıyordu. Bu sebeple aracın tekerlek izleri fotoğrafta da görülebiliyor. Gusev kraterinin zemini uzakta görülüyor. Fotoğrafın çekildiği noktadan yaklaşık 80 km uzaktaki Gusev duvarının ardından güneş batıyor.

Elbette fotoğraf, bir kaç romantik NASA çalışanının etkileyici görüntü arama serüveninin bir sonucu değil. Gün batımı ve gün doğumu fotoğrafları, bilimadamlarının Mars yüzeyindeki toz tabakasının atmosferde hangi yüksekliğe kadar çıktığını anlamalarına yardımcı oluyor. Toz veya buz bulutlarını da incelemek mümkün oluyor.

Tabi ki bize, bu etkileyici fotoğrafa bakmak kalıyor (Fotoğrafın büyük halini görmek için, buraya tıklayın).

Mars'ta Gün Batımı

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...