GPS’i olmayan cep telefonu ile yer tespiti

GPS’i olmayan cep telefonu ile yer tespiti

TurkcellGPS servislerinin cep telefonlarına yerleşmesiyle beraber, böyle bir telefon sahibi olanların, bulundukları yeri tespit etmeleri oldukça kolaylaştı.

Hatta bazı cep telefonları, Google Earth verilerini kullanarak, seçeceğiniz bir adrese hangi yolları takip ederek gidebileceğinizi dahi gösterebiliyorlar.

Ancak, işin doğrusu şu ki, hala çoğumuz böyle “teknolojik” bir cep telefonuna sahip değiliz. Zaten GPSli cep telefonları da zaman zaman yerimizi tespit edebilmekte ciddi sıkıntılar yaşıyor, bir türlü uydulardan sinyal alamıyorlar.

Peki öyleyse, nerede olduğumuzu bilmediğimiz bir acil durum anında, yahut arkadaşlarımıza bulunduğumuz yeri tarif etmek istediğimizde, elimize bir cep telefonu geçirebilirsek, ne yapmalıyız?

Hattının Turkcell olup olmadığına bakmalıyız.

“Nereden çıktı bu Turkcell reklamı?” demeyin. Diğer GSM şirketlerinde olmayan bir servisten bahsedeceğimiz için, anlatacağımız yöntemi ancak Turkcell hatlı telefonlarda kullanabileceksiniz.

Servisi kullanmak için, 7777‘ye NEREDEYIM yazıp SMS göndermek gerekiyor.

Mesaj atıldığında; adres bilgisi, en yakın noktalar ve telefonları, coğrafi standartlara uygun olarak konum bilgisi, polis ve sağlık acil durum telefonları mesaj olarak iletiliyor.

Turkcell web sitesinde aşağıdaki örnek mesaj yer alıyor:

BULUNDUGUNUZ BOLGE
Istanbul, Beyoglu, Asmali mescit, Guven Sk

SIZE EN YAKIN NOKTALAR
Kasımpasa karakolu 502m (02121234567), Beyoglu dispansereri 45m (02121234567), Sisli Etfal 2km (02121234567)

COGRAFİ KONUMUNUZ
30derece 43dk 22sn Kuzey , 41derece 23dk 34sn Dogu )

Polis Imdat 155, Alo Jandarma 156, Hızır Acil 112, İtfaiye 110

Elbette servisi kullanmak ücrete tabi. Her mesaj, cebinizden 2 SMS/4 kontör ücretini çıkarıyor. Abonelerin kontörü olmadığı durumda da mesaj içeriği gönderilebiliyor.

Yer tespiti ile ilgili şöyle bir bilgi veriliyor: “Servis abonenin sinyal aldığı baz istasyona göre yer tespiti yaptığı için yaklaşık 300 ile 500 m arasında değişmektedir. Şehir dışı ve kırsal alanda 1- 1,5 kmyi bulmaktadır.”

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

2 Yanıt

  1. Muhammed dedi ki:

    bu siteyi sevdim

  2. Abdullah dedi ki:

    artık her operatörde var ve vodafone da günde sorgu yapmak bedava. hepsinde de neredeyim yazıp 7777 ye gönderebilirisiniz.