Feed abone sayısını göstermek

Feed abone sayısını göstermek

Eğer feed’inize abone olan kişi sayısı fazlaysa, bu sayıyı sayfalarınızın görünür bir yerine yazmak, abone sayınızı arttırabilir. Abone sayınızın artışı ise, dolaylı olarak sayfalarınızın ziyaret edilme sayısını arttıracaktır.

Fakat abone sayısını sayfalarımızda göstermek istediğimizde, küçük bir sıkıntıyla karşılaşırız: Abone sayımızı hesaplamak zordur. Evet, Feedburner gibi siteler, abone sayımızı gösteren resimler oluştururlar ama, dürüst olmak gerekirse, tasarımımızın bir yerine bu resimleri eklemek zorunda kalmak canımızı sıkar.

Peki abone sayımızı text halinde alıp kullanabilmemiz, tasarımımıza uygun şekilde gerekirse renklendirebilmemiz, boyutuyla oynayabilmemiz mümkün değil mi?

Mümkün. Eğer bir Feedburner hesabınız varsa, Feedburner’ın Awareness API özelliğini aktive ederek okuyucu sayınızı xml formatında alabiliyorsunuz.

İsterseniz şimdi bunu nasıl yapabileceğimizi görelim. WordPress kullanıcısı olmayanlar veya eklenti kullanmaktan haz etmeyenler, bu bölümü atlayıp yazının altındaki ikinci yöntemi okuyabilirler.

a. WordPress kullanıcıları

Eğer WordPress kullanıcısıysanız, Feed Count isimli WordPress eklentisinden yararlanabilirsiniz. Eklenti, yönetici sayfalarınızda eklentiyi yönetebileceğiniz bir ayar penceresi oluşturuyor. Eklentiden yararlanmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

1. Buraya tıklayarak Feed Count eklentisini indirin.

2. WordPress plugin dizininize feedcount.php dosyasını upload edin.

3. Options (Tercihler) -> Feed Count penceresinde istediğiniz düzenlemeleri yapın.

4. Feed abone sayısının görünmesini istediğiniz yere <?php if (function_exists(’fc_feedcount’)) fc_feedcount(); ?> kodunu ekleyin.

Eklenti, kodu eklediğiniz yerde aşağıdakine benzer bir html kodu oluşturacak:

<div class=”feedcountdiv”>
<p>
<span class=”feedcount”>
<span class=”before”>Only</span>
<span class=”subscribers”>100</span>
<span class=”after”>subscribers!</span>
</span>
</p>
</div>

Görüntülenecek bu kodları, feedcount.php üzerinde 117.-127. satırlar arasındaki html kodlarını düzenleyerek değiştirebilirsiniz.

Elbette eklentinin çalışabilmesi için öncelikle Feedburner hesabınızda Publicize > Awareness API sayfasına gelmeniz ve Activate tuşuna basmanız gerekiyor. Feed istatistiklerinize ulaşılmasını istemediğiniz zaman, aynı sayfadan API’yı iptal edebiliyorsunuz.

Eklentinin mantığını kavramak isterseniz, aşağıdaki açıklamaları okuyabilirsiniz.

b. “Ben yazarım” diyenler

Yukarıdaki eklenti, Feedburner’ın sağladığı standart bir adresi kullanarak XML verisini çekiyor. Adres şu şekilde:

http://api.feedburner.com/awareness/1.0/GetFeedData?uri=opereysin

Opereysin yazan bölüme, sitenizi Feedburner’a kaydederken yazdığınız ismi yazmalısınız.

Adres çubuğuna yazarak da ulaşabileceğiniz bu adreste, eğer Feedburner, gerekli sayfayı bulamazsa, aşağıdaki gibi bir XML oluşturuyor:

<rsp stat=”fail”>
<err code=”1″ msg=”Feed Not Found”/>
</rsp>

Feed verilerinizi çekebildiğinde ise aşağıdaki çıkışa benzer bir çıkış veriyor:

<rsp stat=”ok”>

<!–
This information is part of the FeedBurner Awareness API. If you want to hide this information, you may do so via your FeedBurner Account.
–>

<feed id=”254785″ uri=”websitem”>
<entry date=”2008-04-26″ circulation=”230″ hits=”1040″/>
</feed>
</rsp>

Yapmanız gereken şey, xml verisini kontrol ederek verilen cevabın fail mı, yoksa ok mi olduğunu kontrol etmek. Bunu aşağıdakine benzer bir şekilde kontrol edebilirsiniz:

if ($gelendeger[0][‘attributes’][‘STAT’]==”ok”) {
return $gelendeger[2][‘attributes’][‘CIRCULATION’];
} else {
if ($gelendeger[0][‘attributes’][‘STAT’]==”fail”) {
return($gelendeger[1][‘attributes’][‘MSG’]);
}
}
return “Bilinmeyen cevap…”;
}

Daha sonra gelen bu değerin sayı olup olmadığını is_numeric fonksiyonuyla kontrol ederek sayfalarınızda gösterebilirsiniz.

Elbette her sayfa yüklenişinde Feedburner’ın oluşturduğu XML’e ulaşarak veri çekmek zaman kaybına yol açacaktır. Bunu engellemek için başarılı bir erişim gerçekleştikten sonra bunu kaydedebilir, aynı gün içinde hep bu kaydettiğiniz veriyi kullanabilirsiniz.

Feedburner’ın Awareness API yardım sayfası, API’nın nasıl çalıştığını anlatıyor ve API’den yararlanan bazı servisleri listeliyor.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...