Maleo Kuşu’nun Hikayesi

Maleo Kuşu’nun Hikayesi

Endonezya adasındaki kırmızı sıcak kumların altında bir hareketlenme var. Büyük yumurta kırılıyor ve kısa bir süre sonra yeni doğan canlı yüzeye doğru kendi yolunu çizecek. İlk defa yutkunacak ve taze havayı ilk defa içine çekecek. Artık onu koruyan bir ailesi yok. Bu durum sanki tek seçeneği kollarını kullanıp yalpalayarak okyanusa ulaşmaya çalışan genç bir kaplumbağa olduğunu düşündürebilir. Halbuki değil. Bu bir kuş. Asıl olağanüstü olan daha yeni dünyaya gelmiş bu kuş uçmaya hazır: İşte karşınızda, Maleo kuşu.

Maleo Kuşu'nun Hikayesi 2

Sulawesi Adası, Endonezya yakınlarında yer alan, çok güçlü tektonik ve volkanik değişimlere ev sahipliği yapan bir bölgedir. Dünyadan izole olan ada topraklarında yaşayan canlı türlerinin bir çoğu, dünyanın başka hiç bir yerinde görülmeyen canlılardır.

Bunların en enteresanlarından bir de, hiç şüphe yok ki Maleo kuşu. Maleo kuşu, adanın volkanik yapısını bir avantaj olarak kullanır.

Maleo Kuşu'nun Hikayesi 3

Maleolar yumurtalarının üzerinde kuluçkaya yatmazlar. Bunun yerine dünya üzerindeki tek vahşi yaşam alanları olan Sulawesi Adası‘nın sıcak kumlarını bu iş için kullanırlar. Ayaklarıyla toprağı eşeler, gagalarıyla yumurtaları için en uygun sıcaklığa ulaştıklarına emin olduklarında durur ve yumurtalarını bırakırlar. Yumurtalar, güneş ışınlarının sıcaklığıyla veya yeraltı volkanik kaynakların yaydığı ısıyla olgunlaşırlar.

Vahşi Yaşamı Koruma Derneği (The Wildlife Conservation Society), Maleoları korumak için adanın yerlilerinden oluşan bir takım oluşturmuştur. Derneğin koruma programının ilk aşaması, adanın kuzeyinde bulunan 36 dönümlük sahil alanının koruma altına alınması olmuştur. Bu alan için 20.000 doların altında bir tutar harcandı. Alan içerisinde kalan kuşların yaptıkları ilk şey dosdoğru ormana gitmek oldu. Ardından ağaçları kertenkele, yılan, kedi, domuz ve ada yerlilerinden korunmak için kullandılar.

Bu bölge sayesinde en az 40 yuvalama bölgesi güvenli hale geldi. Aslında sahili korumanın en iyi yöntemi, kalan bölümleri de satın almak. Aşağıdaki video, yakalanmış olan maleoların nasıl büyütüldüğünü gösteriyor:

Her zaman olduğu gibi Maleolar için asıl tehlike kaynağı insan faktörü. Adanın yerlileri yüzükoyun bir şekilde sahili kazarak tavuk yumurtasından beş kat daha büyük olan yumurtaları alıyor ve günlük beslenmelerine dahil ediyorlar. Neticede Maleo kuşlarının sayısı günden güne azalıyor.

Olgun hali normal bir tavuk boyutunda olan Maleoların doğduklarında arkaları karadır. Vücutlarının kalan kısmı ise pembe ve ala şeftali gibi daha renklidir. Bazen pembe bir karnı olur. Yüz derisi sarı olup, gagası turuncudur.

Hepsi tabiatta serbest halde bulunan 10.000 civarında Maleo tespit edildi. Muhtemelen koruma önlemleri ile türlerinin soyu tükenmekten kurtulabilir.

Maleo’nun bu güzelliği ile hala bir Disney karakteri olmaması şaşırtıcı.

Biraz daha zaman verelim. Herhalde bir gün olur.

Maleo Kuşu'nun Hikayesi 4

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...