Doğru Beslenme ile Zihin Gelişimi

Doğru Beslenme ile Zihin Gelişimi

Yaş ilerledikçe zihin gelişiminin de geriye gittiği, yaygın bir inanıştır. Bilim çevrelerinde bile, çoğunlukla bunun önüne geçilemez bir gerçek olduğu düşünülür. Ancak yapılan bir çok araştırma, uygun beslenme şeklinin seçilmesiyle, beyin hücrelerindeki kaybın önüne geçilebileceğini ve zihinsel yaşlanmanın durdurulabileceğini göstermiştir.

Beyninizi güçlendirmeye giden yolda ilk adım, en uygun beslenme şeklini seçmektir. İşte İdeal Beslenme ve Beyin Biyomerkezi Enstitüsü’nün kurucusu Patrick Holford’a göre, zihin sağlığınızı zirveye çıkarmak için takip etmeniz gereken 10 altın kural:

1- İşlenmemiş gıdalarla beslenin – Tam tahıllar, mercimek, fasulye, ceviz, taze sebze ve meyve yiyin. İşlenmiş, beyaz ve çok pişmiş yiyeceklerden uzak durun.

Doğru Beslenme ile Zihin Gelişimi

2- Şekerin her türünden uzak durun – Bisküvilerden, keklerden, tatlılardan ve şurup, dekstroz, maltoz formlarında şeker ilave edilmiş yiyeceklerden…

3- Günde 5 porsiyon veya daha fazla meyve ve sebze yiyin – Tere, havuç, tatlı patates, brokoli, lahana, Brüksel lahanası, ıspanak, taze fasulye ve biber gibi koyu yeşil, yapraklı ve köklü sebzeleri, çiğ veya az pişmiş olarak tüketin. Elma, armut, dut, erik, kavun, karpuz, narenciye gibi taze meyveleri tercih edin. Muz, üzüm ve patatesi kontrollü olarak tüketin (Çok miktarda tabi şeker ihtiva ederler). Meyve suyunu sulandırın ve kuru meyveleri nadiren ve küçük miktarlarda, tercihen ıslatarak yiyin.

Doğru Beslenme ile Zihin Gelişimi

4- Günde 4 porsiyon veya daha fazla tam tahıl yiyin – Pirinç, darı, çavdar, yulaf, kepekli un veya mısır unu ile yapılmış ekmek ve makarna yiyin.

Doğru Beslenme ile Zihin Gelişimi

5- Proteinli yiyecekleri karbonhidratlı yiyeceklerle karıştırın – Tam tahıl ve meyve, tuzsuz fıstık ve tohumlar yiyin. Karbonhidratlı yiyecekleri (Patates, ekmek, makarna, pirinç); proteinden zengin balık, mercimek, fasulye, yumurta gibi besinlerle birlikte yemeye dikkat edin. Hayvansal protein tüketecekseniz, az yağlı beyaz eti veya tercihen balığı seçin.

Doğru Beslenme ile Zihin Gelişimi

6- Yumurta yiyin – Tercihen organik ve Omega-3’ten zengin yumurtaları tercih edin. Haftada 3-5 defa yemeyi hedefleyin.

7- Hayvansal protein alacaksanız, etobur balıkları tercih edin – Haftada 2-3 kere birer porsiyon orkinos, somon balığı veya alabalık yemek, ihtiyaç duyduğunuz Omega-3 yağlarını ve proteini alabilmeniz için iyi bir kaynak oluşturacaktır.

Doğru Beslenme ile Zihin Gelişimi

8- Çiğ, tuzsuz tohumlar ve cevizler yiyin – En iyi tohumlar, keten tohumu veya yağı, kendir, bal kabağı, ay çiçeği ve susam tohumlarıdır. Bunlardan en iyi şekilde yararlanabilmek için, tohumları ezin ve gevrek, çorba veya salatalara serpin.

9- Soğuk sıkma tohum yağları kullanın – Salatalarda veya diğer soğuk servislerde tereyağı yerine keten tohumu yağını veya kendir yağını kullanın. Bu yağlarla yemek pişirmeyin. Çünkü bu yağlar ısındıklarında kolayca zarar görürler.

10- Beyin yağlarınıza zarar vermemek için; kızarmış, işlenmiş yiyeceklerden ve et ve mandıra ürünlerindeki doymuş yağlardan mümkün olduğunca uzak durun.

Son olarak iyi haberi verelim: Zihinsel gelişiminizdeki gerileme önlenemez bir süreç değil ve her yaşta hafızanızı ve zihinsel uyanıklığınızı arttırmanız mümkün. Araştırmalar; sağlıklı, iyi beslenen ve iyi eğitim alan insanların yaşlanmayla birlikte ortaya çıkabilen zihin kusurlarından çok daha az etkilendiklerini gösteriyor.

Siz de zihninizi geliştirebilirsiniz: Doğru besinlerle ve doğru bilgilerle

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. ahmetsalsa dedi ki:

    gayet yararlı bir bilgi paylaşımı olmuş.. tebrik ederim