Meşhur Firmaların Eski İş Alanları

Meşhur Firmaların Eski İş Alanları

Girişimcilik zor bir iş. Önce fikri bulmak, sonra parayı bulabilmek gerekiyor. Bu ikisini birlikte bulabilene ise çok nadiren rastlanıyor.

Her girişimcinin, bahsederken gözlerinin ışımasına, yüzüne geniş bir gülümsemenin yayılmasına sebep olan bir veya bir kaç fikri oluyor. Ancak girişimin ilerleyen dönemlerinde, pek çok girişimci bir yol ayrımına geliyor: İş alanını değiştirerek büyümek mi, yoksa iş alanına sadık kalıp işlerinin durağanlaşmasını kabullenmek mi?

Çoğu girişimci, büyük bir tutkuyla bağlı olduğu girişimini yeni bir mecraya taşımaya korkuyor ve sorumuzun 2. kısmını kabulleniyor. Bazıları ise bağrına taş basıyor, girişimini yeni ufuklara taşıyor.

Bu yazımızda, çalıştığı iş alanını değiştirmeyi göze alan ve bu şekilde başarıya ulaşan bazı meşhur firmalardan kısaca bahsedeceğiz. Bu konuda yüzlerce örnek verilebilir, ancak bir kaç örnek bizim için yeterli olabilir sanırız. Aklınıza gelen diğer örnekleri, yorum olarak yazabilirsiniz:

1. Avon

AvonAvon’u 1886 yılında David H. McConnell kurdu. McConnell kapı kapı dolaşarak kitap satan bir pazarlamacıydı. İşinde başarılı olabilmesi için, kadınlara hitap etmesi gerektiğini bildiğinden, kendisinden kitap alanlara küçük parfümler hediye etmeye başladı. Kısa bir zaman sonra boynuz kulağı geçti ve McConnell’ın hediye parfümleri, kitaplarından daha popüler oldu. Bunu gören McConnell, her girişimcinin gösteremeyeceği bir cesaret göstererek, pazarlama alanını değiştirdi: California Perfume Company’yi (Kaliforniya Parfüm Şirketi) kurdu. Bu şirket daha sonra Avon ismini aldı.

2. Nokia

NokiaNokia, 1865 yılında Fredrik Idestam isimli bir maden mühendisinin Finlandiya’nın güneybatısındaki Tampere’de bir tahta pres fabrikası kurup kağıt üretimine başlamasıyla doğdu. 1868’de, Tampere’nin 15 km uzağındaki Nokia kasabasında bir fabrika daha kuran Idestam, 1871’de yakın arkadaşı Leo Mechelin ile ortak oldu. Mechelin’in şirketin başına geçişinin ardından 1902 yılında, şirket elektrik sektörüne de girdi. Şirket 1990’larda, tamamen telekominikasyon alanına yoğunlaştı.

3. Colgate – Palmolive

ColgateHijyen ürünleri şirketi Colgate, 1806 yılında “William Colgate & Company” adıyla kuruldu; ancak 1873 yılına kadar sabun ve mum üretimi yaptı. İlk diş macununu 1873’te üreten Colgate, 1896 yılında, bugünkü gibi tüp içinde satılan ilk dişmacunu Colgate Ribbon Dental Cream’i satışa sundu.

4. Xerox

XeroxXerox 1906 yılında kurulduğunda, fotoğraf kağıdı ve fotoğraf ekipmanları üretiyordu. Adı da Haloid Şirketi’ydi. 1958 yılında adını Haloid Xerox olarak değiştiren Xerox, 1961’de bugünkü gibi Xerox ismini kullanmaya başladı. 1959 yılında ürettiği ilk kağıt fotokopi makinası Xerox 914’e kadar, fotoğraf alanında çalışmaya devam etti.

5. Hasbro

HasbroTransformers ile tanınan Hasbro şirketi, 1923 yılında Hassenfeld Brothers adı ile kuruldu. Ancak aklınıza gelenin aksine, ilk yılarında oyuncak üretimi yapmadılar. Seri sonu tekstil ürünleri sattılar. Daha sonra alanlarını değiştirdiler ve 1953 yılında Mr. Potato Head’ı ortaya çıkarana kadar, okul ürünleri satışına yoğunlaştılar.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. bulut dedi ki:

    Aslında müşteri isteği ve değişen ürün yelpazesi doğrultusunda tamamen satış planlarını değiştirmiş birçok şirket olduğunu biliyordum ama bunlar gibi büyük firmalarında işe bu şekilde başlamaları beni şaşırttı. Ama neredeyse hepsinin yıllar öncesinde kurulduğunu unutmamak lazım.

    Ellerinize sağlık,çok güzel bir yazı olmuş…