Neden B Tipi Pil yok?

Neden B Tipi Pil yok?

Marketlerin Elektronik bölümlerinde AA, AAA, C ve D tipi pillere rastlıyoruz. Peki neden hiç B tipi pil görmüyoruz? Neden B tipi pil yok?

Birinci Dünya Savaşı sıralarında ABDli pil üreticileri, Savaş Endüstrileri Komisyonu ve bazı hükumet kurumları; pil hücrelerinin boyutlarını, pillerdeki dizilimlerini ve pillerin minumum performans kriterlerini ülke çapında bir standarta kavuşturmak için bir araya gelirler.

1924’te belirledikleri standartlara göre ayırdıkları pilleri isimlendirme ihtiyacı duyarlar. Alfabe harflerine göre isimlendirmeyi kararlaştırır, en küçük hücrelere ve tek hücreli pillere “A” ismini verir, “B”, “C”, “D” (tombul pil) ile devam ederler. Bir de “No.6” isimli, diğerlerinden daha büyük ve o dönemde sıkça kullanılan bir pil tipi vardır. Ona bu sistemle isim vermeyi uygun görmezler, aynı isimle devam etmesini kararlaştırırlar.

Pil teknolojileri geliştikçe, yeni boyutlarda piller üretilir ve belirlenen isimlendirme sistemine dahil edilirler. Daha küçük piller üretildikçe, “AA” (kalem pil) ve “AAA” (ince kalem pil) tipleri ortaya çıkar. Bu yeni pil tipleri, gitttikçe büyüyen elektrikli aletler endüstrisinin tam da aradığı ölçülerdedir ve fazlasıyla tutulurlar. “C” ve “D” tipi piller de, yüksek ve orta miktarda elektrik tüketen cihazlar için kullanılırlar. Orta büyüklükteki “A” ve “B” tipi piller ise kullanım alanı bulamaz ve yavaş yavaş kaybolurlar.

A ve B tipi pillere piyasada sık rastlanmasa da, üretimleri devam etmektedir. A tipi piller, erken dönem dizüstü bilgisayar bataryalarında ve bazı hobi batarya paketlerinde yerini bulmuştur. B tipi bataryalar da, özellikle Avrupa’da bazen bisiklet lambalarında kullanılmaktadır. Energizer firmasına göre, bu tip pillerin Avrupa’daki kullanımı da günden güne azalmaktadır ve yakın dönemde üretiminin tamamen durdurulması da planlanmaktadır.

Wikipedia’dan Lead Holder’a ait olan aşağıdaki fotoğrafta yazımızda bahsettiğimiz bazı pil tipleri yer alıyor. Soldan sağa: 4.5 V (3R12) fener, D (R20) el feneri pili, C (R14) el feneri pili, AA (R6) kalem pil, AAA (R03) ince kalem pil, AAAA (LR8D425), A23 (8LR932), 9-Volt (6LR61), “kare” pil, CR2032 lityum düğme pil ve LR44 düğme pil.

Çeşitli Pil Tipleri

Yazıda yer alan bilgiler Matt Soniak’ın “Why Aren’t There B Batteries?” yazısından tercüme edilmiştir.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. hsngrms dedi ki:

    Teşekkürler güzel bir çeviri olmuş.