Tsutomu Yamaguchi

Tsutomu Yamaguchi

Tsutomu Yamaguchi… Japonyalı bir mühendis.

Ancak onu, diğer Japonyalı mühendislerde ayıran bir özelliği var: O, üçer gün arayla iki kere atom bombasından kurtulan bir mühendis.

İsterseniz bugün, Yamaguchi’nin enteresan hikayesinden bahsedelim.

Tsutomu Yamaguchi, Japonya’nın atom bombasından kurtulduğunu kabul ettiği 243,692 hibakusha’dan (Atom bombasından kurtulan kişi) biriydi. 24 Mart 2009 tarihinde ise, Hiroshima saldırısına da maruz kaldığı Japonyalı yetkililer tarafından onaylandı. İlk defa, bir hibakusha’nın, 2 atom bombasından da etkilendiği ispatlanmış oldu.

6 Ağustos günü, yani Amerikan B-29 bombardıman uçağının atom bombasını Hiroshima’ya bıraktığı gün, Hiroshima’da bir iş gezisinde bulunuyordu. Vücudunun üst kısmında ciddi yanık bölgeleri oluştu ve saldırıdan sonraki geceyi Hiroshima’da geçirdi. Bu saldırıda, 140,000 kişi hayatını kaybetmişti.

Saldırının ertesi günü, Hiroshima’dan ayrıldı ve evine, Nagasaki’ye döndü.

Sonrasını biliyorsunuz. ABD’nin, 2. atom bombası saldırısının hedefi, bir başka Japon şehri olan Nagasaki’ydi. 9 Ağustos 1945 günü meydana gelen Nagasaki saldırısında, Tsutomu Yamaguchi de şehirde bulunuyordu. Bu saldırıda da 70,000 civarında insan hayatını kaybetti.

Yamaguchi, bugün 93 yaşında. Kanser hastası. 2006 yılında çekilen ve BM’de yayınlanan Nijuuhibaku (“İki kere bombalandı, ikisinde de hayatta kaldı”) isimli belgeselde yer almış. Bu durumunu yıllarca neden kimseye söylemediği sorulduğunda, “Gereksiz ilgi çekmemek için” cevabını veriyor. Nükleer karşıtı gösterilere katılıyor ve BM’nin bütün nükleer silahları yasaklaması gerektiğini söylüyor.

Nagasaki şehir yetkilisi Toshiro Miyamoto, Tsutomu Yamaguchi’nin, iki atom bombası saldırısından da kurtulduğu ispatlanan ilk kişi olduğunu belirtiyor. Ancak, iki saldırıya da maruz kalmış başka insanların da olabileceğini ekliyor.

Japonya hükumeti, atılan atom bombalarından zarar görenlere, bazı ayrıcalıklar tanıyor. Bu kişiler ücretsiz check-uplardan geçiriliyorlar ve cenaze masraflarını da devlet üstleniyor.

Ancak yetkililer, Yamaguchi’nin haklarının arttırılmayacağını söylüyorlar.

Belli ki, uyanıkların durumdan vazife çıkarması istenmiyor.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...