Neden Aç iken Kahve İçilmez?

Sabah uyandınız. Karnınız aç ama “ayılmanız” için de bir bardak kahveye ihtiyacınız var. İşe/okula yetişememek korkusuyla kahvaltıyı atlıyorsunuz. Kahve mi? Onu tabi ki unutmuyorsunuz. Bomboş mideye kahve damlaları indikçe içiniz burkuluyor. Peki bu ne kadar sağlıklı?

Kahve tüm umutlarımızı ve rüyalarımızı besleyen harika bir içecektir. Ama ufak bir uyarı: İlk bardağınızdan önce hafif bir şeyler atıştırdığınızdan emin olun. Size herhangi bir şekilde kahveyi bırakın demiyoruz, sadece kafeini aç karnına fazla kaçırmadığınızdan emin olmak istiyoruz.

Demlemeden Önce Çiğnemek

“Uyan ve kahve kokusu al” (“Wake up and smell the coffee” ) biraz yanıltıcı bir deyim. Tabii ki yatağınızdan çıkmadan taze bir kahve kokusunu alabilirsiniz ama kahvelere çok yaklaşmadan önce bir simit yemelisiniz. Kahve sindirim sisteminize epey yük getirir. Çünkü kahve mide asidinizin üretimini arttırır, midenizde yemek olması ekstra asidin midenize zarar vermesini engeller. Eğer sıklıkla aç karnına kahve içerseniz, vücudunuzun salgıladığı hidroklorik asit mide zarınıza zarar verir. Bu kafeinsiz kahve için de geçerlidir.

Mide zarının zarar görmesine ek olarak, aç karnına kahve içmenin hoş olmayan bazı yan etkileri de vardır. PushDoctor.co.uk sitesinde baş tıbbi yönetici olan Dr. Adam Simon şunları söylüyor: “Stres, titremeler ve ani ruhsal değişimler de dahil olmak üzere çekilme gibi etkilere sebep olur.” Ayrıca anksiyete belirtilerini arttırabilir, kalp atışınızı hızlandırabilir, sizi daha asabi yapabilir ve odaklanmanızı zorlaştırabilir.

Bekleme Oyunu

İlk iş olarak bir bardak kahve sabahları düzgün bir şekilde kalkmak için en iyi plan değildir. Her sabah vücudunuz sadece uyanarak kortizol (sizi uyaracak bir hormon) salgılar. Sabahları kahve içmek, kortizol seviyeniz zaten yüksekken kötü sonuçlar doğurur. Kuşluk vakti ya da öğlen, kortizol seviyeniz düştüğünde bir kahve alın. Bu çok daha etkili olacaktır. Her ne kadar bilim sabahları ilk iş olarak kahve içmeyi desteklemese de, çöreğin yanında içecek olarak kahveyi tavsiye ettikleri konusunda rahat olabilirsiniz.

Kaynak: Curiosity

Sevebilirsin...