Hamilelikte Sırt Ağrıları Nasıl Geçirilir?

Hamilelikte Sırt Ağrıları Nasıl Geçirilir?

Hamilelik, bir yandan hamile ve bütün aile için nefeslerin tutulduğu muhteşem bir süreçken; bir yandan da sebebi olduğu sıkıntılarla kabusa dönüşebiliyor. Hamilelikte yaşanan problemlerden biri de, geçmek bilmeyen sırt ve bel ağrıları. Aslında sırt ve bel ağrılarını, hamileliğin getirdiği diğer sıkıntılara göre daha kolay atlatmak mümkün. İşte, bunun için 5(den fazla) tavsiye.

1- Egzersiz Yaparak

Sırt ağrılarını durdurmanın en iyi yollarından biri egzersizdir. Sırtınızdaki kasları güçlendirmek ve fiziksel yeterliliğinizi geliştirmek, bebeğinizin ekstra ağırlığını rahatça ve kolaylıkla taşımanızda yardımcı olacak bunun yanı sıra sırt ağrılarınızı önleyecektir.

Yürüyüş yapmak, yüzmek ve kondisyon bisikleti kullanmak hamile kadınlar için en iyi egzersizlerden bir kaçıdır. Tabi ki bebeğiniz ve sizin için en güvenli olan egzersizi bilmeniz gerekir, bu yüzden herhangi bir rutin egzersize veya programa başlamadan önce mutlaka fizyoterapistinize veya doktorunuza danışmalısınız.

2- Masaj Tedavisi Uygulayarak

Kaslarınızı rahatlatmak ve vücudunuzdaki gerginliği azaltmak için iyi bir masaj gibisi yoktur. İyi bir masaj, gerilmiş olan kasların rahatlamasına ve günün sonunda daha az stresli olmanıza yardımcı olur. Gerilmiş olan kaslarınız rahatladığında stres ortadan kaybolacak ve sırtınızdaki ağrıların azalmış olduğunu hissetmeye başlayacaksınız.

3- Soğuk ve Sıcak Kompres Uygulayarak

Ağrımakta olan sırtınızı biraz olsun rahatlatmak için soğuk ve sıcak kompresler uygulamanız gerekebilir. Doktorunuz uygun bulduğu takdirde, ağrıyan bölgelere 2-3 gün, günde yirmişer dakika soğuk kompresler uygulamanız sırt ağrısı problemlerini ortadan kaldırabilir.

Daha sonra değişimli olarak aynı bölgeye sıcak kompres uygulaması ile devam edilmelidir. Bir diğer önemli nokta ise hamile kadınlarda özellikle sıcaklık uygulamasında karın bölgesinden uzak durulmalı, herhangi bir kompres uygulanmamalıdır.

4- Duruşunuzu Düzelterek

Hamile kadınlarda omurga ekstra ağırlık taşımakta güçlük çeker. Çoğu kez bu durum omurganızın kambur gibi olmasına sebep olur. Çalışırken veya otururken sırt boşluğunuza bir havlu koyun ve dik oturmaya özen gösterin. Duruşunuzu düzeltmeniz, yoğun tempolu bir günün ardından omurganızda ki ağrıları azaltmakta faydalı olur.

5- Doktorunuza Danışarak

Egzersizlerinizi aksatmadığınız, kompresler uyguladığınız veya masaj yaptırdığınız halde sırt ağrılarınız geçmiyorsa veya artıyorsa mutlaka doktorunuzla bu durumu konuşmanız gerekir. Doktorunuz bu ve benzeri durumlarda bebeğiniz ve sizin için en uygun olan ve sırt ağrılarınızı en iyi şekilde önleyecek olan bir reçete yazabilir.

Sırt Ağrılarınız İçin Başka İpuçları

Yukarıda sıralanmış olan adımların yanı sıra sırt ağrılarınızı önlemek için bunlara da dikkat etmelisiniz:

* Yerden herhangi bir şey almak için ani şekilde eğilmekten kaçının. Bunun yerine “squat pozisyonu”nda (dizlerinizi bükerek çömelin ve belinizi eğmeyin) yavaşça bacaklarınızın üzerinde eğilin ve yerdeki eşyayı kaldırın.

* Çok yüksek topuklu veya tamamen düz olan ayakkabıları tercih etmeyin.

* Yatakta sırt üstü yatmaktan kaçının. Birçok doktor sırt üstü yatmanın siz ve bebeğiniz için zararlı olacağını söylüyor. Bu yüzden sırtınızdaki baskıyı hafifletmek için dizlerinizin arasına yastık koymalı ve yan yatmaya çalışmalısınız.

Kaynak: Lifehack

Sevebilirsin...