Grip ve Nezle Nasıl Engellenir?

Grip ve Nezle Nasıl Engellenir?

Ortalama bir okul çağı çocuğu, senede 6-10 kere nezle geçiriyor. Hatta, çocukların okuldan kalmasına ve doktora gitmesine en sık sebep olan hastalık nezle. Hepimiz, nezlenin ailenin bir ferdinde ortaya çıktığında, bütün aileye hızla yayıldığını biliyoruz.

Anne babalar, bunu engellemek için ne yapabilirler? Mikropları, çoğaldıkları yerde durdurmak, en iyi savunma şekli.

“Okullarda bir araya gelen çocuklar, mikropların topluma yayılmasının en önemli yollarından biri” diyor Pediatri Doktoru P. Kourtis. Peki neden?

– Çocukların savunma sistemleri, yetişkinlerinkine nazaran çok daha zayıf. Bu sebeple mikroplara karşı daha dayanıksızlar.

– Okulda, çocuklar birbirleriyle yakın temas kuruyorlar.

– Parmaklarını ve objelerini ağızlarına götürmek gibi, mikroplarla teması kolaylaştıran alışkanlıkları var.

Fakat bazı basit yöntemlerle, hastalıkların önüne geçmek mümkün.

İşte çocuklarınızın okulda hastalıklardan korunabilmeleri için 8 tavsiye.

1. Aşı

“Korunma, en iyi ilaçtır”. Çocuğunuzun Sağlık Bakanlığı aşı takvimine uygun olarak bütün aşılarının yapıldığından emin olmalısınız. Senelik Grip aşısı yaptırmanın da büyük faydası var. 2010 yılında CDC, 6 aylıktan büyük herkese grip aşısını tavsiye etmeye başladı.

2. El Yıkama

Çocukların ellerine bulaşan mikroplar, ellerini burunlarına veya ağızlarına götürmeleri sebebiyle vücutlarına giriyorlar. Çocuklar okulda yeterince ellerini yıkamıyorlar. Orta okullarda ve liselerde yapılan bir araştırmada, öğrencilerin yalnızca yarısının ellerini yıkadıkları; kızların yalnızca %33’ünün ve erkeklerin %8’inin sabun kullandıkları anlaşılmış.

Çocuğunuzun su ve sabunu nasıl kullanacağını bildiğinden emin olun. Ellerinin sırtını ve avuç içini, parmak aralarını ve tırnaklarını da ihmal etmeden 20 saniye boyunca iyice ovalamalı. Daha sonra ellerini ılık suyla iyice durulamalı ve havluyla kurulamalı.

3. Mikrop Etiği

Çocuklarınıza, hasta arkadaşlarından mümkün olduğunca uzak durmayı öğretin. Mümkünse hapşırırken mendil kullanılmalı ve mendil hemen çöpe atılmalı. Mendil yoksa, dirsek içine hapşırılmalı.

4. Kalem Kutusu

Sınıfta kullanılması gereken her şey (kalem, silgi, kalemtraş vs.) çocuğunuzun yanında olmalı. Böylece,
başkalarının dokunduklarıyla daha az temas edebilir.

5. Paylaşım

“Okulda başkalarıyla neler paylaşılabilir?” sorusuna cevabınız hazır olmalı. Doğru cevap, “Hiç bir şey”. Çocuğunuz kendi yiyecek ve içeceklerini yiyip içmeli. Nemlendirici kremler gibi diğer eşyalarını da başkalarıyla paylaşmaması gerektiğini bilmeli.

Daha küçük yaştaki çocukların, kitaplarını ve oyuncaklarını birbirleriyle paylaşmalarını engellemek mümkün değil.

Ancak onlara da, oyunlar sırasında ellerini yüzlerine sürmemeleri ve oyun sonrasında ellerini yıkamaları
öğütlenmeli.

6. En Mikroplu Yerler

2005 yılında yapılan bir çalışmada, okulların en mikroplu yerlerinin kafeterya tepsileri ve su sebili valfleri olduğu ortaya çıkmıştı. Su sebili valflerinde cm2’de 17.500.000 bakteri, tepsilerde ise cm2’de 218.000 bakteri saptanmıştı. Kıyaslamak gerekirse, klozet kapaklarında cm2’de 20.000 bakteri bulunuyordu. Muhtemelen bunun sebebi, tuvaletlerin düzenli olarak temizleniyor oluşu. Bahsettiğimiz noktaları temizlemek ise kimsenin aklına gelmiyor.

7. Temiz Sırt Çantaları

Her ebeveynin bileceği üzere, sırt çantaları oldukça kirli olabiliyor. Çocuğunuzun sırt çantası düzenli olarak temizlemesini sağlayın. Sırt çantasına koyulacak yiyeceklerin ve poşet içinde olması, çantanın temiz kalmasını kolaylaştıracaktır.

8. İmmünite

Çocuğunuzun dışını korumaya çalıştığınız gibi, içini de korumaya çalışmalısınız. Yeterince uyuduğundan, dengeli beslendiğinden, spor yapabildiğinden ve stresten uzak kaldığından emin olun. Cebine para koymakla hiç bir şey bitmiyor. Öğle yemeği için, uygun yiyecekler hazırlayın. Okulda da su içmesi için özendirin. Bütün bunlar, çocuğunuzun savunma sistemini güçlendirecektir.

Kaynak: WebMD

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...