Dünya Kupası’nda Doğum Günü Paradoksu

Dünya Kupası’nda Doğum Günü Paradoksu
Bir sınıftaki öğrencilerden ikisinin aynı doğum tarihine sahip olmaları ihtimali sence ne kadar? Bir yılda 365 gün olduğuna göre, oldukça düşük değil mi? Peki %50’dir dersek?

Doğum Günü Paradoksu‘nu daha önce duymuş muydun? Buna göre, 23 kişiden oluşan bir grupta, iki kişinin aynı doğum tarihine sahip olma ihtimali, sıkı dur, %50‘dir! Eğer grubu genişletip 70 kişiye çıkartırsak, iki veya daha fazla kişinin aynı doğum tarihine sahip olma ihtimali %99‘u aşar.

Şimdi böyle söyleyince inandırıcı olmadığını düşündün değil mi? İstersen, günlerden beri neredeyse bütün dünyayı meşgul eden 2014 Dünya Kupası‘nı örnek olarak kullanalım. Bakalım Paradoksa uyacak mı?

2014 Dünya Kupası’na 32 takım katıldı. Her takımda 23 oyuncu var. Eğer Doğum Günü Paradoksu doğruysa, en azından takımların yarısında ortak doğum günü görmeliyiz.

FIFA’nın resmi sitesindeki oyuncu listelerine bakalım: Toplamda 16 takımda, en az bir ortak doğum günü var. Bu da gerçekten %50 ediyor! Üstelik takımlardan 5 tanesinde, birden fazla ortak doğum günü olduğu görülüyor.

Liste şöyle:

İspanya, Kolombiya, İsviçre (x2), ABD, İran (x2), Fransa (x2), Arjantin (x2), Güney Kore (x2), Kamerun, Avustralya, Bosna Hersek, Rusya, Hollanda, Brezilya, Honduras, Nijerya.

Kimlerin aynı doğum gününü paylaştığını görmek isterseniz, Wikipedia’daki Oyuncu Listeleri sayfasına göz atabilirsin.

Bir başka enteresan nokta da, Arjantin’den Fernando Gago ve Augusto Fernandez’in tam olarak aynı doğum tarihini paylaşmaları: 10 Nisan 1986.

Nasıl? Matematik biraz şaşırtıcı değil mi?

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. Fırat Tarman dedi ki:

    Matematik ve istatistik bazen çok şaşırtıcı ve eğlenceli olabiliyor.

    Zamanında ben de aynı konuyu yazmıştım. İlgilenenler için faydalı olabilir.