Google Reader’da yazıları yorumlamak

Google Reader’da yazıları yorumlamak

RSS Feed’lerini kullanarak internette sayfaları açarken geçirdiğimiz süreyi kısaltabiliyoruz. Onlarca beslemeyi, kullandığımız RSS okuyucuya ekliyor, yazıları tek bir kaynaktan takip ediyoruz.

“Online RSS okuyucu” dediğimizde, çoğumuzun aklına Google Reader geliyor. Sade arayüzü ve kullanım kolaylığıyla, Google Reader bu alanda uzun zaman baş köşeyi kaptı.

Fakat RSS okuyucuların ortak bir sıkıntısı var: Yazıları kendi istedikleri gibi görüntülüyorlar.

Yazı genişliği 450 px olan bir sayfa düşünün. Bu yazının en üstünde 450 px’lik bir tepe resmi bulunsun. Normalde göze garip gelmeyecek bu resim, RSS okuyucunuzun genişliği 450 px’ten fazlaysa, yazının tepesinde bir garip duruyor. Yine yazı tipleri de sitelerde kullanıldığı gibi değil, RSS okuyucunun istediği gibi görüntüleniyor, renkler falan kayboluyor.

Bunlara benzer konularda canınız sıkıldıysa ve Firefox kullanıyorsanız, minik bir eklentiyle sıkıntınızı çözebilirsiniz. 0.2 sürümü 28 Ocak’ta yayınlanan Better GReader eklentisi, Google Reader’ınızın fonksiyonlarını geliştirmek amacıyla hazırlanmış.

Eklentiyi indirip kurduktan sonra, Google Reader’ın RSS okuma ekranında, yazıların altına Preview isimli bir bağlantının eklendiğini göreceksiniz. Bu bağlantıya tıklayarak, ilgili web sayfasını, aynı sayfanın içinde görüntüleyebiliyorsunuz. Aynı işlemi, liste halindeki yazıların başlıklarına tıklayarak da uygulayabiliyorsunuz. Bu iki özellik de, varsayılan olarak geliyor, fakat eklentiyi kurduktan sonra Araçlar -> Eklentiler -> Seçenekler bağlantısından değiştirebiliyorlar. Başlığa tıkladığınızda yazının aynı sayfada görüntülenmesini istemiyorsanız, Preview Item (automatically) seçeneğinin başındaki işareti kaldırabilirsiniz.

Böylece kolayca yazıyı görüntüleyebilir ve ayrı bir sayfaya geçmeden yorum atabilirsiniz.

Smart Subscribe özelliğini açtığınızdaysa, ekranın sağ üstüne ziyaret ettiğiniz sayfaların RSS’lerini Google Reader’a kolayca eklemenizi sağlayan bir simge ekleniyor.

Eklenti, bunun yanında farklı arayüzler de barındırıyor: Air Skin, Minimalistic, Optimized ve OS X.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...