Sabah Kahvaltısı Kalp Hastalıklarından Koruyor

Sabah olmuş, kalkma saatiniz gelmiş. Ama hala hava karanlık. Yatakta bir iki tur daha atıyorsunuz. Bir de bakmışsınız ki, işe geç kalmak üzeresiniz. Aceleyle koşturuyorsunuz. Kahvaltı ne olacak peki? Aman boşverin, zaten ne yararı var değil mi? Hem kilo vermeye de çalışıyordunuz. Bir taşla iki kuş olmaz mı? Cevap veriyoruz: Hayır, olmaz.

Yeni bir araştırmaya göre kahvaltıyı rutin olarak atlayan orta yaşlı yetişkinlerin, sabahları kahvaltı yapanlara göre kalp atardamar tıkanıklarının daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

En son yapılan araştırmalara göre, kahvaltı daha iyi bir kalp sağlığıyla bağdaştırılıyor.

Kahvaltı yapan kişilerin – özellikle sağlıklı ve doyutucu bir kahvaltı – kalplerinde plak olma ihtimalinin daha az olduğu görülmektedir.

Plaklar; arterlerde birikebilen, yağ, kalsiyum ve diğer maddelerin birikimidir ve damar sertliğine ve damarların daralmasına neden olan ateroskleroz adı verilen bir duruma sebep olurlar. Ateroskleroz; kalp krizlerine, felçlere ve diğer komplikasyonlara öncülük eder.

Boston’daki Tufts Üniversitesi Friedman Beslenme Bilim ve Politikaları Okulu’ndan kıdemli araştırmacı Jose Penalvo şöyle uyarıyor: “Kahvaltıdan kaçındığınızda hemen plaklar oluşuyor değil.”

Ama sürekli kahvaltıyı aksatmanın ateroskleroz riskine sebep olabilecek bir çok mekanizmaya katkısı vardır.

“Çoğu insanda, kahvaltıyı atlamak kötü huylar demetinin bir parçasıdır” diyor Penalvo. Bu insanlar çok yemek yeme eğilimindedir ve beslenme açısından sakıncaları gıdaları kolaylıkla tercih ederler.

Penalvo bununla kalmayıp; kahvaltı öğününü atlamanın iştahı düzenleyen hormanlar, kan şekeri ve insülin üzerinde negatif bir etkisinin olduğunu söylüyor.

Önceki çalışmalar kahvaltıyı sevenlerin obezite, diyabet ve kalp rahatsızlıklarını daha az sahip olduklarını gösteriyor.

Ancak Penalvo’nun güncel bu çalışmasında, bir ilk olarak objektif testler kullanıldı. Araştırmacılar orta yaşlı yetişkinleri subklinik ateroksleroz, yani herhangi bir belirti göstermeden erken plak oluşumu, için ultrason ile değerlendirdiler.

Araştırma; İspanya’dan 40 ila 54 yaşları arasındaki 4000’den fazla yetişkini kapsadı. Yüzde 3’ü kahvaltıyı her zaman atlayan kesimken, yüzde 27’si düzenli olarak aşırı bir kahvaltı tüketimi yapmaktaydı. Bu da kahvaltıda günlük kalori ihtiyacının yüzde 20’sinden fazlasını yediklerini gösteriyor.

Çalışmaya katılanların kalan yüzde 70’i ise, nispeten az kalorili kahvaltılar yapıyordu.

Bu üç grubun subklinik ateroskleroz olasılıklarının farklı oldukları ortaya çıktı.

Kahvaltıyı atlayanların yüzde 75’ine yakını plak birikimi gösterdi. Fazla kahvaltı yapanların yüzde 57’si, hafif kahvaltı yapanların ise yüzde 64’ü aynı durumdan etkilenmişti.

Araştırmaya göre kahvaltıyı sevenler bir çok farklı şeyde daha sağlıklı çıktı. Mesela genellikle daha fazla meyve, sebze, deniz ürünleri ve yağsız etle besleniyorlardı. Ayrıca obezite, yüksek tansiyon, diyabet ya da kolesterol yüksekliği ihtimalleri de daha azdı.

Fakat bütün diğer faktörler dışarıda tutulduğunda bile, kahvaltı atlamanın yüksek bir ateroskleroz riskiyle bağlantılı olduğu ortaya çıkıyordu.

Kim Larson, Beslenme ve Diyetetik Akademisi sözcüsü bir diyetisyen. Ona göre bu araştırmalar çok önemli, çünkü yetişkinlerin yaklaşık olarak %30’u kahvaltıyı rutin olarak atlıyor. Üstelik bazı insanlar kahvaltıyı kilo vermeye çalıştıkları için bilerek kesiyor. Mevcut çalışma, insanların kahvaltı seçimlerininin kalitesini incelemiyor. Ama iş hastalıkları önlemeye geldiğinde, Larson kalitenin de önemli olduğunu söylüyor.

Bir simit ve kahvenin hiçbir şey yememekten iyi olduğu kesin. Bununla birlikte Larson; kahvaltının sağlıklı bir protein, karbonhidrat ve yağ karışımından oluşması gerektiğini belirtiyor.

Araştırmalar 2 Ekim’de Amerikan Kardiyoloji Üniversite’sinin dergisinde yayınlandı.

Kaynak: WebMD

Sevebilirsin...