Gönüllülüğün Sağlığınıza 5 Yararı

İyi olanı yapmak, alıcı kadar yapan için de iyidir. Zamanınızı bir hastane ya da okul sonrası programa bağışlamanızdan yardım ettiklerinizin nasıl fayda sağlayabileceğini anlamak basittir. Şaşırtıcı olan, gönüllülüğün size en büyük desteği verebilecek olması. Karşılık vermek çemberi tamamlar ve biz bunu kanıtlayan bazı şaşırtıcı durumlar yaşarız.

Verdiğin Senindir

Pek çok insan gönüllü olmak ister, ama İşçi İstatikleri Bürosu’na göre sadece dört Amerikalıdan biri gönüllü. Bu denklemdeki insanların dörtte üçü neyi kaçırdıklarının farkına varmayabilir. Başkalarına yardım etmek sadece sizi iyi bir ruh haline sokmaz, aynı zamanda sağlığınızı geliştirir.

Peki, gönüllülük gerçek anlamda fiziksel esenliğinizin güçlenmesine ne yapabilir?

1. Stresin sağlık etkilerini azaltabilir.

İster işte zor bir gün olsun isterse evde bir anlaşmazlık, aramızdaki en sevecen olanlarımızın bile hayatlarımızda stresli zamanları olur. 2013’de yayınlanan 2 ulusal araştırma başkalarına yardım etmenin günlük stresin fiziksel sağlığınıza olan etkisini hafiflettiğini gösteriyor.

2. Madde bağımlılığı riskini azaltır.

2015’de Oxford Olumlu Davranışın El Kitabı bir literatür incelemesi yayınladı ve gösteriyor ki gönüllü ergenler ve üniversite öğrencileri alkol ve uyuşturucudan, bununla birlikte diğer suç ve okulu bırakma gibi problemli davranışlardan kaçınmaya yatkınlar.

3. Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltabilir.

Gönüllülük evden çıkmanın ve biraz olsun ekranlardan uzak kalmanın gizli bir yolu. Sonuç itibariyle, kilo vermenize ve kolestrolünüzü düşürmeye yardımcı olabilir. 2013’teki bir araştırma okul sonrası bir programa dahil 10. sınıf öğrencisi gönüllülerin gönüllü olmayan akranlarına kıyasla daha fazla kilo verdiğini ve iyi bir kolesterol profili olduğunu gösterdi.

4. Ölüm riskinizi azaltabilir.

Tüm bu destekler yaşlandıkça beklenen sonucu verir. 2013’de, Psikoloji ve Gelişim dergisindeki bir çalışma; daha yaşlı yetişkinlerde, araştırma öncesi sağlık durumları aynı tespit edilmesine rağmen, gönüllülüğün ölüm riskini dörtte bir oranında azalttığını gösterdi.

5. Mutluluk hormonlarını serbest bırakabilir.

Pek çok araştırma; gönüllülerin, gönüllü olmayanlara kıyasla daha düşük depresyon seviyelerinin, daha yüksek özgüvenlerinin ve daha iyi fonksiyonel yeteneklerinin olduğunu gösteriyor. Hatta, 2005’teki bir çalışma sosyal destekte bulunanların, desteklerini alanlardan daha fazla fayda tecrübe ettiklerini gösterdi. O halde neler oluyor? En basit izahıyla, karşılık beklemeksizin verdiğimizde beynimiz içinizde sıcak ve heyecanlı hissetmenizi sağlayan dopamin, seretonin ve diğer hormonları salgılıyor.

Günlük Yardım Etme Dozu

Bu noktada, gönüllülüğün bazı olumsuz yanlarını okumaya başlamayı umuyor olabilirsiniz. Hayır. Gönüllülük çabanız sizin için önemli bir  nedenden kaynaklandıkça, yardım elini uzatmanıza bir engel görünmeyecektir. Harvard T. Chan Halk Sağlığı bilimsel araştırma kurumu asistanı Eric S. Kim; araştırmaların, gönüllülüğün doktorların tüm hastalarına sebze yemek ve egzersiz yapmak
gibi reçete edilmesi gerektiği fikrini desteklediğine inanıyor.

“Sigara içmek üzerine bir araştırma deneysel değildir; bu tam olarak gönüllülük araştırmaları ile aynı değerde.” diyor Konrath (bir düşünce kuruluşu olan) Atlantic‘e.

“Bu insanları takip etmeye ve zaman içerisinde sigara içmeyi seçen ya da gönüllü olmayı seçen insanlara neler olduğunu gözlemlemeye dayanıyor. Doktorların buna rağmen bize sigara içmeyi bırakmamızı söylemekle ilgili bir sorunu yok. Günlük yaşantımız ilişkilerimize bağlı. Bu ilişkilerin sayısı ve kalitesi sağlığı son derece etkiliyor. Yılladır bunu gözlemliyorum ve gönüllülüğün bir şekilde sağlığı olumlu etkilemediği bir çalışma bulamadım.”

Kaynak: Curiosity

Sevebilirsin...