Sandığınız Kadar Zeki Olmadığınızı İspatlayan Hatalar

Sandığınız Kadar Zeki Olmadığınızı İspatlayan Hatalar

Hayat kolay değil. Hepimiz, her gün çeşitli sıkıntılarla karşılaşıyor ve bunların üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Ancak bazen, sanki her şey üzerimize üzerimize geliyor gibi hissediyoruz. Bu noktada biraz da aynada kendimize bakmamız ve hatalarımızla yüzleşmemiz gerekiyor. Evet, her birimiz kendimizi çok zeki ve akıllı olarak görüyoruz. Ama bu hatalar sizde varsa, üzgünüz, sandığınız kadar zeki değilsiniz.

1. Dinleyici Olmaktan Ziyade Daha Çok Konuşan Biri Olmak

Üstelik bu kibarca söylenişi. Farkında olsanız da olmasanız da sesiniz hoşunuza gidiyor. İnsanlar problemleri hakkında ya da kutlamaları gereken başarılarıyla ilgili sizinle konuşmuyorlar, çünkü sohbet eninde sonunda sizin kendi problemlerinizin ve başarılarınızın konuşulduğu bir sohbete dönüşüyor. Eğer bu tanıma uyan biriyseniz bir dahaki sefere konuştuğunuz kişinin söylediklerine kulak verin ve onları dinleyin. Kibirli bir şekilde davranıp onların söylediklerini gölgede bırakmaya çalışmayın, sadece dinleyin.

2. Kendinin İyi Özelliklerinden Bahsetmek, Olmayanları İse Uydurmak

Gerçek kimliğinizi saklıyorsunuz. Kendiniz hakkında gerçek olmayan şeyler söylüyorsunuz. Hem de nasıl. Önemli insanlarla tanışırken en iyi performansınızı göstermeyi çok yanlış anlayıp, bambaşka bir seviyeye taşıyorsunuz durumu. İnsanlara yalan söylüyor ve bu sayede insanlar izerinde çok daha iyi bir izlenim bırakabileceğinizi zannediyorsunuz. Akıllı insanlar dürüstlüğün değerini bilirler ve gerçekleri söylemenin, sırf iyi gözükmek adına kötü yönlerin saklanmasından daha iyi olduğunu bilirler. İnsanlara sadece iyi yönlerinizi göstermek ve bunu süslemek uzun vadede sizi zararlı çıkaracaktır.

3. Her Zaman Bir Olayın İçerisinde Olmak

Kendinizi daima bir tartışmanın arasındaki buluyorsunuz ve aslında düşündüğünüzde ya bu tartışmanın sebebi sizsiniz ya da tartışmayı hararetlendirmişsiniz. Oysa akıllı insanlar, eğer yapabilecekleri bir şey yoksa bu tarz tartışmalara dahil olmazlar veya bu tatsız durumu bitirmek için ellerinden geleni yaparlar. Bu davranışı örnek alın.

4.İnsanları Cesaretlendirmek Yerine Onların Hevesini Kırmak

İnsanların hevesini kırıyorsunuz ve bunu sadece direkt olarak konuşarak değil, aynı zamanda onlara dikkatinizi vermeyerek de yapıyorsunuz. Aslında insanlara, fikirlerinin ya da problemlerinin, kendi zamanınızı harcayacak ya da hissedilen o müthiş zekanızı kullanmanızı gerektirecek kadar değerli olmadığını söylemiş oluyorsunuz. Akıllı kimseler, insanların söylediklerine kulak vererek ve bildiklerini paylaşarak onları cesaretlendirirler. Süper zengin Richard Branson gibi biri bile çocuklardan gelen mektupları yanıtlayabiliyorsa, siz de birkaç dakikanızı ayırıp insanları cesaretlendirebilirsiniz.

5. Çok Basit Bir Eğlence Anlayışına Sahip Olmak

Kendinizi değişik ve zor konularda hiç zorlamıyorsunuz ve eğlencenizin içeriği düşünmeyi tetiklemekten yoksun materyallerden ibaret. Saçma sapan TV şovlarını izleyerek harcadığınız saatleri saymıyoruz bile. Akıllı insanlar kitap okuyarak ve hayal güçlerini genişletecek, düşünmelerini sağlayacak sorular sorduran filmler izleyerek kendilerini geliştirmeye çalışırlar. Birkaç saat kitap okumak ufkunuzu açabilir, deneyin.

6. Her Zaman Meşgul Olmak

İş hayatınızda, kafasını kaybetmiş bir şekilde ortalarda dolanan tavuk gibisiniz. Her zaman mesai saatinizin çoğunu harcamanızı gerektiren bir probleminiz var ve elbette her zaman kendinizi bütün yükü yüklenmiş halde buluyorsunuz. İş yükünüzü paylaşmayı öğrenin ve yardım isteyin. Herkesin işini kendi başınıza halledebileceğinizi düşünmeniz biraz ukalaca bir davranış. Kendinize dinlenmek için ve yapmaktan keyif aldığınız şeyler için vakit ayırın. Hayat sadece çalışmaktan ibaret değil.

Eğer gerçekten zeki biri olmak istiyorsanız, fakat yukarıdaki maddelerde anlatıldığı gibi biri olduğunuzu düşünüyorsanız, şimdi değişmenin tam zamanı. Daha akıllı, şu anda olduğunuzdan daha nitelikli biri olmaya çalışın. Dinleyin, dürüst olun, sorunları gidermeye çalışın, cesaretlendirin, okuyun ve yükünüzü paylaşmayı öğrenin.

Kaynak: Glori Surban, Lifehack

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. esmanur dedi ki:

    Siz siz olun akıllı olun zekayı ne yapacaksınız

    Bişeylerin fazlası da zarar
    Şanslı olacağınız nerden belli
    Şekil a söylüyor