Yürüyüş Hızınız Kalp Sağlığınızı Gösteriyor!

Çoğumuz yürüyüş hızımıza pek dikkat etmeyiz. Ancak yeni araştırmalar, yürüyüş hızının kalp hastalıkları riskiyle bağlantılı olduğunu öne sürüyor.

Araştırmalar İngiltere’de 420.727 orta yaşlı kişi incelenerek yapıldı. 6 yıllık bir dönemde gözlemlenen sonuçlar; kalp rahatsızlığı sebebiyle ölüm riskinin, yavaş adımlarla yürüyenlerde hızlı yürüyenlere göre iki kat fazla olduğunu gösteriyor.

Araştırmalara göre Vücut Kitle İndeksi düşük olanlar, en büyük risk altındalar. Bu da yetersiz beslenme veya kas doku kaybı gibi durumları olanların yaşlandıkça risklere karşı daha hassas olduklarını gösteriyor.

Araştırmalar aynı şekilde el sıkma kuvvetinin de kanser veya kalp hastalıkları ile paralellik gösterip göstermediğini arşatırmış. Ancak yürüme hızı ve kansere bağlı ölümler arasında paralellik görülmediği gibi, el sıkma gücü ile kanser ve kalp hastalığına bağlı ölümler arasında da tutarlı bir bağlantı olmadığı görülmüş.

Avrupa Kalp Dergisi’nin (European Heart Journal) yayınladığı çalışma; egzersiz, diyet, tütün ve alkol kullanımı değişkenleriyle incelendiğinde de sonucun değişmediğini gösteriyor.

Öngörü Açısından Zindelik ve Güç

Araştırma sonuçları uzmanların uzun süredir bildikleriyle paralellik gösteriyor. Önleyici kardiyolog Dr. Haitham Ahmed, zindelik ve güç seviyelerinin kalp hastalıkları riski için genel bir prediktör olabileceğini söylüyor.

Dr. Ahmed şöyle açıklıyor: “Yapılan çalışmalara göre hızlı yürüyenlerin kalp hastalığına bağlı ölüm riski önemli ölçüde azdır. Sebebinin bu kişilerin kardiyorespiratuvar zindeliklerinin iyi olması olduğunu söylemek yanlış olmaz.”

Dr. Ahmed’in dediğine göre hızlı yürüyenlerin daha zinde olduklarını veya hızlı yürümenin zindeliğe faydalı olup olmadığını bilemeyiz. Ama önceki çalışmalar gösteriyor ki, zinde olmak bireyin kalp sağlığına iyi geliyor. Eğer yürüme hızınızın yavaşladığını fark ettiyseniz ya da gücünüzün azaldığını hissediyorsanız doktorunuza danışın. Bu durum kalp hastalığınızın gizli bir belirtisi olabilir. Egzersizlerinizi arttırmanız, genel sağlık durumunuz için de iyi olacaktır.

Dr. Ahmed’in açıklamasına göre; “Vücut 40 yaşından sonra her yıl %1 kas dokusu kaybeder. Eğer eskiden olduğu gibi güçlü hissetmiyorsanız veya antrenmanlarınızı bırakmışsınız; bu kesinlikle egzersiz alışkanlığınız ile ilgilidir. Yeni bir antrenmana başlamadan bir doktora danışmakta her zaman fayda vardır.”

Kaynak: Cleveland Clinic

WoW

zamanının çoğunu hukuk fakültesinde geçiriyor.

Sevebilirsin...