Videoların ne kadarı iPad’e hazır?

Videoların ne kadarı iPad’e hazır?

Apple’ın ürünlerinde Flash kullanımını desteklememesi, uzun zaman “bir gün düzeltilecek” bir eksiklik olarak görüldü. Ancak geçtiğimiz ay Steve Jobs’un Flash aleyhine yaptığı açıklamadan sonra, bir nokta netlik kazandı: Apple, Flash’ı öyle istediği için ürünlerinden uzak tutuyordu ve böyle devam etmeye de kararlıydı.

Jobs, bu tercihlerindeki sebebin, Adobe’ye “gıcıklık” yapmak olmadığını, Flash’ın dokunmatik ekranlara uymayan, çok pil harcayan bir uygulama olmasının bu kararı almalarındaki en büyük etkenler olduğunu söylüyordu. Ancak HP Slate‘i örnek göstererek, Flash’ın iPad benzeri ürünlerde başarıyla çalışabileceği söyleyenler ve bu kararıyla Apple’ın asıl amacının Apps satışlarının baltalanmasını engellemek olduğunu söyleyenler çıktı.

Web’deki videoların çoğunlukla Flash aracılığıyla gösterildiğini, bu sebeple Flash’ın desteklenmemesinin çok büyük bir eksiklik olduğunu söyleyenlere; H.264‘ü hatırlatıyordu Steve Jobs yazısında.

Geçtiğimiz günlerde ise Adobe tarafı, Wall Street Journal’da “We love Apple” başlıklı uzun bir reklam yayınlayarak, Apple’ın tekel olma yolunda ilerlemesini eleştiriyordu.

H.264, ilk taslağı 2003 yılında tamamlanan bir video sıkıştırma standartı. Flash ile video gösterimine göre pek çok avantajı bulunuyor. Ancak, internette henüz çok az web sitesi tarafından destekleniyor olması, önemli bir eksiklik.

Peki Steve Jobs’un yaptığı açıklamadan sonra durum değişti mi? İnternette H.264 kullanımı arttı mı?

Evet, MeFeedia‘nın yaptığı araştırmaya bakılırsa artmış:

Bunda asıl sebebin, herkesin aniden H.264’ün ne kadar harika bir format olduğunu fark etmesi mi, yoksa Steve Jobs’un kararlı tavrından çekinerek trendden geri kalmak istememesi mi olduğu tartışılır.

Sizce hangisi?

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...