Başkasının Facebook hesabınıza girdiğini anlamak

Başkasının Facebook hesabınıza girdiğini anlamak

Son günlerde, internette Facebook’un gizlilik ayarlarıyla ilgili ciddi tartışmalar yaşanıyor (Bu konudaki görüşlerinizi Friendfeed ve Twitter‘da dinliyoruz). Bu tartışmalara kulak kabartınca, aslında çok da farkında olmadığımız bir gerçekle yüzleşiyoruz: Adımız, resmimiz, kişisel bilgilerimiz, arkadaşlarımız ve üye olduğumuz gruplarla, bir bütün olarak kimliğimiz Facebook’ta!

Arkadaşlarımızla bu bilgilerimizin paylaşılması elbette bir problem değil. Ancak Facebook, demografik bilgilerinize bakarak reklamlar yayınlıyor ve bilgilerinizi uygulama geliştiricileriyle paylaşıyor. Mesela demografik bilgilerinizde “Bekar” olduğunuz yazıyorsa, “arkadaşlık sitesi” reklamları daha sık karşınıza çıkabiliyor.

Hatta daha da ileri gidiyor, artık varsayılan olarak bilgilerinizin çoğunu herkesin görüntülemesine izin veriyor. Bilgilerinizi herkesin görmemesini mi istiyorsunuz, üzgünüm bunun için Gizlilik sayfasını düzenlemeniz gerekiyor!

Yeri geliyor, Obama bile öğrencilere “Facebook’ta yazdıklarınız ileride karşınıza çıkarılacak. Dikkatli olun” uyarısında bulunuyor.

Biraz düşününce, meselenin eski arkadaşlara ulaşmaktan çok daha ciddi olduğu anlaşılıyor.

Bütün bunlar göz önüne alındığında, Facebook profilinizin güvenliğini çok daha önemsemeye başlamış olabilirsiniz. Peki bunun için “akla gelmeyecek bir şifre seç, uzun olsun, farklı karakterler içersin”den başka yapabileceğimiz bir şey var mı?

Evet, var. Facebook’un hazır özelliklerinden birini kullanarak, Facebook profilinizi ziyaret ettiğiniz bilgisayarları Facebook’a kaydedebilir, bu bilgisayarlardan başka bir bilgisayardan hesabınıza girildiğinde email (ve SMS) ile haberdar olabilirsiniz.

Bu özelliği aktifleştirebilmek için için şu adımları takip edin:

1) Hesap menüsünden, Hesap Ayarları bağlantısına tıklayın.

2) Açılan sayfada, Hesabı Dondur başlığının hemen üzerinde Hesap Güvenliği başlığını göreceksiniz. Bu başlığın sağ tarafındaki “Değiştir” bağlantısına tıklayın. “Yeni bir aygıt ile bağlandığında bildirim almak ister misin?” sorusuna cevap olarak “Evet” seçeneğini seçin ve Gönder butonuna basın.

Onay kutusu

3) Profilinizden çıkış yapın. Tekrar giriş yaptığınızda, bulunduğunuz bilgisayara bir isim vermeniz istenecek.

Bundan sonra, farklı bilgisayarlardan Facebook hesabınıza erişildiğinde, Facebook’tan şuna benzer bir uyarı emaili alacaksınız:

Merhaba Profil İsmi,

A new device named “deneme” was added to your Facebook account (Bugün, 08:07).

If this device was added without your permission, please remove it from your account immediately, then change your password.

If this was an authorized login, please ignore this email.

Unutmamamız gereken bir nokta var. Bilgisayarınızdaki çerezleri her sildiğinizde, bilgisayarı Facebook’a yeniden tanıtmanız gerekecek.

Bağlantı saatiyle ilgili bilginin, Türkiye saatine göre yazılmadığını da hatırlatalım.

Sevebilirsin...

4 Yanıt

  1. deniz koçak dedi ki:

    başkasının faceme girdigini ögrenmek istiyorum

  2. öcmx dedi ki:

    hiç bişi anlaşılmıyor

  3. Hazal dedi ki:

    Telefindan giris yaptığım da numaramı gorebilir mi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir